Hogyan lehet egy laptopon fotókat utómunkázni? Hiszen a képernyő dölészszögétől függ az egész, ahogy látom.
Lehet, de ezek nem feltétlenül eget rengető és nagy különbségek.
Ha a monitorod rendben van, akkor a laborból is nagyjából ugyan annak kell kijönnie, azért ők kalibrált eszközökkel dolgoznak (elméletileg :) )
Keress egy olyan helyet, ahol viszonylag új eszközökkel dolgoznak, válaszolnak a kérdéseidre és normálisak a dolgozók. Ott meg tudod beszélni majd, ha az átvett papírkép nem olyan, mint a gépeden, segíteni fognak (mert ez nem csak rajtad múlik) S ha szép képet akarsz, ne feltétlenül a leges legolcsóbb helyre menj, ahol 1000számra hullik ki a fénykép a gépből, tömegtermeléssel, minimáláron.
Ha körültekintően fotózol, úgysem viszel horror darabszámot hívatni. Azon a pár képen, meg leget picit molyolni, kielemezni, finomhangolni, ha a megvilágításod nem volt pazar. Mert egy DSLR nem attól DSLR, mert csak "jó kép jön ki belőle" - ez sajnos nagy tévhit manapság.
Ha pedig van 1000 szuper képed, ami tényleg az! akkor megéri vele dolgozni nem? 1000 kifogástalan (különböző, s pl nem ugyan arról a virágról, nőről készült) képnek én is örülnék, mert akkor nem itt beszélgetnénk ;-)
(én pl. készítek 150 db képet a tesóm gyermekéről, mondjuk külső helyszínen. Abból 10db értelmes, és számomra elfogadható, nem egy kaptafa, különböző és tartalmas kép születik. A többi, ahol valami nincs rendben a képen - pl grimasz, ruha, nézés, bármi, - kuka. A helyszínen mindent megtettem, hogy megfelelő fények legyenek, ha kell derítettem, megfelelően helyezkedtem a háttér miatt, nem rendelkezik a kép iszonyat csúcsfényekkel stb. Akkor könnyű dolgom van, mert behívom a RAW-t LightRoomba, a sötéteket picit világosítom, finomítom a saturációt -én általában visszaveszek belőle-, ha kell utólag élesítek, belövöm a fehéregyensúlyt, ha nem mértem egyedit, stb. Ha úgy gondolom, hogy ezek a módosítások ráhúzhatóak a többi 9 képre, akkor pár klikkelés, és a többire is alkalmazhatom.
Átnézem a többi képet, ha valami nem ok, finomhangolok.
Szerintem ennyi (házi kalibrált monitor, összenézve a fotólabor tesztképével is) bőven elég a megfelelő minőségű átlag fényképhez. Nem kell se elvinni kalibráltatni a monitort, nem kell észrevehetetlen árnyalat és színkülönbségekkel foglalkozni, és 100ezreket elkölteni. Nem kiállítási minőségről van szó, hanem törekedni kell a nagyon jóra, megérteni, ahogy te is, a labor is beletesz hibákat a rendszerbe, s megérteni azok mekkorák. Az általad említett 1000 jó kép pont jó így, nem különleges felhasználásról van szó.
Remélem segítettem, üdv!
Egy normális laborba, mielőtt beviszel 1000db képet, vigyél csak párat - jelezd, hogy sokat hoznál - és meg tudod beszélni a problémáidat, kéréseidet.
Van standard, a kalibráció. A gépeit a labornak kalibráltatnia kell(-ene min. évenként), általában jegyzőkönyvet is tudnak mutatni erről.
Ha a te monitorod be van kalibrálva, és az övé is, akkor Ugyan azt kell hogy lássátok. Ha ugyan azt látjátok, de az előhívó gépből mégis más jön ki, akkor az az Ő hibája. Bizonyítani pedig ott a helyszínen tudod, a papírkép elárulja, ha a monitor mellé teszi... (Fogjátok a papírképet, és megkéred, hogy ugyan azt a képet a kalibrált monitorán nyissa meg, össze lehet nézni.)
Sokféle képpen lehet ugye papírképet készíteni. Vegyszeresen, hőszublimációs eljárással, illetve nyomtatni. Ezeknek a perifériáknak is kalibráltnak kell lenniük a labor rendszerével. Itt jönnek a turpisságok. Vegyszernél a nem megfelelő vegyszerkezelés ill, hogy tovább használják, mint kéne (spórolnak). Rossz minőségű fotópapír, ill a hőszublimációs papírnak is van szavatossági ideje, azt túllépi. Ezek mind a kalibrált monitorod utáni képet befolyásoló tényezők. De ezekről már ott személyesen kell elbeszélgetni.
Ha jelzed előre, hogy komolyan veszed a dolgot, és szeretnél 1000 tökéletes képet, és sokat jársz majd a laborba hozzájuk hívatni, akkor komolyan fognak venni, segítenek majd, hogy maximálisan meg legyél elégedve velük, mert ebből élnek, s talán odafigyelnek majd, hogy a legfrissebb papírt és vegyszert stb. használják, illetve nem vesznek félvállról.
-mondom ezt úgy, hogy nem dolgoztam fotólaborban, de már beszélgettem, és egyeztettem le ilyesmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!