Hogyan lehet kevésbé elmosódott képeket készíteni gyorsan mozgó tárgyakról (jelen esetben vonatokról)?
A jelenlegi fényképezőgépem minden, csak nem csúcsmodell (Technika SH-8360), én pedig abszolút kezdő vagyok. A képeimre ránagyítva így is látszik, hogy eléggé pixelesek, de nem is művészi, hanem csak egyszerű, dokumentum jellegű fényképeket szeretnék megörökíteni.
Nagyjából ez a maximum, amit ki tudok hozni lassú (40km/h-val közlekedő) vonatokról készült képek esetén. A fényviszonyok nem voltak jók, de direkt nem szerkesztettem meg ezt a képet egyáltalán. Erre azt mondom, hogy elmegy, legalábbis számomra megfelel.
Gyorsan mozgó vonatoknál (itt már bőven elérte a 120-as tempót a gép) viszont teljes a káosz.
Tudom, hogy valamit a fókusszal is kezdeni lehetne, de én lehetetlennek tartom azt, hogy ennyi idő alatt lenyomjam félig a gombot, rajta tartsam a célon és megvárjam, amíg elkészül a kép - mindezt egy 10 méteres mozdonyon, tőle 5 méterre, 120-as sebességnél.
Ezzel a készülékkel ne is számítsak másra? Vagy lehet ezen javítani némi tapasztalattal? Bármilyen tippet szívesen fogadok.
A fotós, aki a gép mögött van, az számít.
Itt az expo időt kell a legrövidebre venni, ami, 1/500, vagy 1/1000 és a többi. Minnél nagyobb ez, annál kevésbe lesz olyan, mint a 2. képen.
Aztán az F értéket, vagyis a fénybe eresztést a legkisebb értékre venni, tehát F 4.5 vagy F 3.2 stb. Minnél kisebb annál jobb, végül az iso, az érzékenység. A legjobb képek iso 100 készülnek, de ahhoz jó fények kellenek, vagy jó objektív. még iso 600 vagy 800 is jó, de afölött már zajos lesz a kép.
Mozgó tárgyaknál, viszont érdemes követni a mozgást a géppel, még az expozició alatt is, így a háttér elmosott lesz, de a lényeg nem.
Ja és gyakorlás, internet tele van fotós dolgokkal, főleg youtube, ha tudsz angolul akkor sokat tanulhatsz. Bár én tükrössel géppel fotózok, tudom nem egy kategória a kettő, de érdemes belefektetni, mert viszonylag kevés tudással is nagyon szép képeket csinálhatsz.
Remélem tudtam segíteni.
Nézd meg lehet -e tenni álványra.
Nem olyan sokért kapni.
Szokott lenni olyan funkció ami "kimerevíti" a képet mielőtt elkészül a végleges kép, hogy ezt tudja-e az lutri.
A kezed remegése miatti hibák ellen van.
Talán ki lehet kacsolni az autofókuszt viszont, ha ki is lehet ez akkor is csak egy tipp nem tudom, hogy mi lesz az eredménye.
Azt már megtetted, hogy amennyire leher sréhen fényképeztél.
Vannak drágább készülékeken direkt erre kitalált mozgókép funkciók. Asszem sporttal kapcsolatosak.
Van 1 ezeréves trükk: a feléd gyorsan mozgó célpont várható távolságában lévő álló pontra fókuszálsz, félig nyomva tartod a gombot és utána visszafordulsz a vonatra. A példaképen pl. kényelmesen fókuszálsz valahová a villanykaró távolságára és utána megcélzod a vonatot.
Az ilyen statikus jellegű képeken a vonat bemozdulására csak a rövid záridő az orvosság, ha a géped tud manuális módokat, szórakozz el vele.
A kép egyébként technikai :) érdekesség, a bal széle éles, minden más életlen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!