Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mit jelent a hangszóróknál...

Mit jelent a hangszóróknál az, hogy?

Figyelt kérdés

Mélynyomó?

Piezo magassugárzó?

Basszushangszóró?

Középsúgárzó?

Mélyközépsugárzó?

Valaki hozzá értő írjon már! Ne beszólogatós!

2013. jan. 25. 18:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Röviden annyit jelöl csak, hogy a hangfrekvenciás spektrum mely részén adja a legegyenletesebb teljesítményt.

A hagszóró átmérője, anyaga, kialakítása megszabja, hogy (adott teljesítményhatárokon belül) mi a legmélyebb és mi a legmagasabb hang, amit képes lesugározni.

Egy nagy átmérőjű, nagy kitérésre képes membránnal szerelt hangszóró nagyon jól érzi magát a mélyebb tartományokban ("mélynyomó, bass, ill. sub-bass sugárzók), ezeket a hangrezgéseket hatásosan adja át a levegőnek (jól hallható), míg a közép- vagy magas tartományban rosszul teljesít. Ha pl. egy sub-bass hangszórót kötsz egy erősítőre, akkor "eltűnnek a magasak"? mivel a membrán tehetetlensége okán ezeket nem tudja hatásosan leadni (csak a tekercset fűtjük vele feleslegesen)

Hasonló a helyzet a magassugárzóknál is, csak ott kicsi, könnyű, ám igencsak kemény a sugárzó felület. Ezek - nevükből adódóan - szépen adják a magas hangokat (akár még az ultrahang tartomány aljáig is), de képtelenek a mély hangokat visszaadni, sőt: a ráeresztett mélyektől tönkre is mehetnek/mennek.

A középsugárzókat innentől már magad is kitalálhatod: nem tudja hatásosan leadni sem a nagyon mély, sem a nagyon magas hangokat, de a "középső" tartományban szépen szól.

Ha megnézel egy normális hangládát, akkor láthatod, hogy van benne 2-3-5 különböző méretű hangszóró. Pontosan ezért vannak ott, és ezért van a ládában még egy egyszerű elektronika (lásd még: hangváltó, vagy frekvenciaváltó), amely gondoskodik arról, hogy a megfelelő hangszóróhoz csak a hangfrekis spektrum megfelelő része jusson el. Három utas hangfal/hangláda esetén pl.: a "mélynyomóhoz" a mély hangok, a magassugárzóhoz a magas hangok, a középhez meg a többi. (azért 3 utas, mert a hangnak megfelelő elektromos áramnak 3 útja van hanggá alakulni freki függvényében.)

2013. jan. 25. 19:05
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
ja, és (#1 vagyok) a "valaki írjon már!" kezdetű parancsolgatás helyett nyugodtan használd legközelebb a "kérem", vagy "legyetek szívesek", stb. kifejezéseket. Egyetlen válaszoló sem fog megsértődni érte.
2013. jan. 25. 19:07
 3/8 A kérdező kommentje:
Bocsánat! akkor ha hangfalat rakok össze kel:középsősugárzó,basszus hangszóró és piezo magas s. Nem?
2013. jan. 25. 22:19
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A válasz igen, és nem. Egyszerre. A kérdés kb. olyan, mint ha azt mondanád, hogy autót úgy vezetünk, hogy tekergetjük a kormányt, nyomkodjuk a pedálokat, és mozgatjuk a sebváltókart. Szorosan véve igaz, gyakorlatban meg vszleg el sem indulsz ennyi ismerettel.

(Egyébként megjegyzem, hogy a hang_fal_ és a hangdoboz / hangláda _nem_ ugyanaz. Ami a moziban a vászon mögött van, az a hangfal. Ami meg a szobában az erősítőre kötve az (jobb esetben) hangdoboz (koncerten meg hangláda) Bár a köznyelv rendszeresen összekeveri).

Feltételezem, dobozt szeretnél építeni. Nos, az nem úgy megy, hogy előkapok 3 akármilyen hangszórót, összedrótozom valahogy, és kész.

Első lépésben el kellene dönteni:

- milyen célra,

- mekkora befoglaló méretekkel,

- milyen átviteli tulajdonságokkal,

- milyen teljesítményre

- milyen impedanciára

kellene méretezni a dobozba építendő hangrendszert. Ezek alapján (ha a méretek lehetővé teszik), már lehet gondolkodni azon, hogy teljes zárt, reflexcsöves, vagy mondjuk TL (transmission line) rendszerű dobozban gondolkodunk, mivel a doboz kialakítása megszabja a hangszórók paramétereit is (és fordítva: ha van egy hangszórókészletem, abból normális hangot egy hozzá méretezett dobozzal lehet elérni).

Egyutas hangdobozhoz (pl. 5.1 rendszer statellite-dobozai) elegendő egyetlen, ám viszonylag széles sávú hangszóró, és egy hozzá méretezett doboz.

Kétutas dobozhoz (általános zajkeltés), kell valami mélyebbre menő közép, és mellé valami magassugárzó + méretezett hangváltó, szintén a megfelelő dobozban.

Háromutas doboznál kell egy mélysugárzó, egy közép, és valami magas (ami lehet akár piezo is), valamint a hangszórókhoz méretezett háromutas hangváltó, és ugye a doboz.

...és akkor csak azokról az esetekről írtam, ahol egy sávtartományt egy hangszóróval fedünk le. (mert pl. 3db "áltlagos" középsugárzó polaritáshelyes párhuzamos kapcsolásával fényéveket javul a mély tartomány, stb.)

Nem akarlak elkeseríteni, de a hangdobozok (és hangfalak) tervezésének elég "csúnya" a matematikája, szóval a helyedben nem így kezdeném.

Keress a neten az igényeidnek (pénztárcádnak) megfelelő hangszóró-készlettel rendelkező dobozokhoz leírásokat, és (betartva az anyagra, építésre, csillapításra vonatkozó ajánlásokat) egyszerű utánépítéssel egész jó eredményeket érhetsz el.

2013. jan. 25. 22:46
 5/8 A kérdező kommentje:
Hát kisebb discot akarnák csinálni. Már kinéztem a hangfalat amit akarok venni csak na tudok szerezni viszonylag olcsón hangszórót és érdekel az elektronika csak még hangfalat nem építettem és gondoltam kikérem olyan tanácsát aki ért hozzá.
2013. jan. 25. 23:08
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"Hát kisebb discot akarnák csinálni."

Ehh.. akkor itt szükség lesz megfelelő faipari ismereteke is... (10-20W-os szobai doboz viszonylag egyszerűen összerakható házi eszközökkel is, 500-1000W-os ládáknál már az anyagválasztás sem olyan egyszerű...)

"Már kinéztem a hangfalat amit akarok venni"

Akkor mi a kérdés? Megveszed a "falat" (ami vszleg doboz, vagy láda...), csatlakoztatod az erősítőhöz és kész.

"csak na tudok szerezni viszonylag olcsón hangszórót"

Minek? megveszed a "falban" (ládában) a cuccal együtt, beépítve.

"és érdekel az elektronika"

No, pont az elektronika a legkevesebb egy hangsugárzó rendszernél, egy passzív hangváltó pár alkatrész, a méretezéséhez meg komplett programok/excel táblák vannak ingyenesen a neten. Egy normálisan méretezett, behangolt doboz az asztalosmunkával, ragasztásokkal, felületkezeléssel cca. 1 hét. Az "elektronika" kb. 2 óra, és akkor ebben minden benne van.

"csak még hangfalat nem építettem"

most akkor építeni akarsz, vagy venni? Mert fentebb azt írtad, hogy: "Már kinéztem a hangfalat amit akarok venni"

2013. jan. 25. 23:26
 7/8 A kérdező kommentje:
Nem kel mindenbe belekötni! Én hangfalnak írom mindenki megérti csak az nem aki bele akar kötni! És azért elég sok köze van az elektronikához hangfalat meg ha meg van eszköz hozzá akkor nem olyan nagy ördöngőség össze rakni! És én azt írtam,h már kinéztem a hanfalat amit meg akarok venni,de viszont tudok olón hangszórót és megpróbálok hangfalat össze rakni. Remélem érted.
2013. jan. 25. 23:47
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

"Nem kel mindenbe belekötni! Én hangfalnak írom mindenki megérti csak az nem aki bele akar kötni!"

naaa... arcbol vegyél vissza egy adagot, mert rosszul látod. Jól írta a válaszoló (akinek a leugatás helyett inkább köszönd meg, hogy válaszolt), mert a hangfal és a hangdoboz két külön dolog. fal. tudod, tégla. mint a házfal. hangfal egy zárt térbe sugároz úgy, hogy a falba van építve. ezért hívják hangfalnak.

'[...]És azért elég sok köze van az elektronikához hangfalat meg ha meg van eszköz hozzá akkor nem olyan nagy ördöngőség össze rakni![...]'

a válaszoló talán majd elmagyarázza neked, hogy a hangfalnak főleg az elektroakusztikához van köze. ha 'elektronikának' tekinted a rézdrótot akkor persze az 'elektronikához' is (dobozban egy hagszóró + vezeték. frekiváltó oda nem kell)

'összerakni' meg tényleg nem 'ördöngősség', megtervezni viszont nem egyszerű úgy, hogy jó is legyen. az általad leugatott válaszadó pont erre utalt.

'[...] És én azt írtam,h már kinéztem a hanfalat amit meg akarok venni,de viszont tudok olón hangszórót és megpróbálok hangfalat össze rakni. Remélem érted.[...]'

mondhatnám, hogy nem értem ('hanfalat', 'olón', 'össze rakni', és akkor ez csak egy mondatod volt), de ha nehezen is, valahogy ki lehet hámozni nagy nehezen azt, hogy a fejedben a 'hangfal' az a hangdobozt jelenti hangszórók nélkül. no, a szakmai nyelv nem ezt érti alatta, ahogy az emberek nagy része se, de nem baj.

Persze meg lehet csinálni, hogy fog az ember 'valamilyen' dobozt, abba beledobál 'valamilyen' hangszórókat, mert végülis szólni fog 'valahogy'. ne is érdekeljen, hogy a hangszóró a hangdobozzal egy akusztikai egységet képez, csak aztán ne csodálkozz, ha bödönhangja lesz, egyes hangokat ocsmányul kiemel vagy elnyom. és az se legyen meglepetés, ha csendben elfüstöl néha a magas. oda jó az.

egy scania vontatóba is bele lehet dobálni kis átalakítással egy trabant motort, oszt' az is menni fog 'valahogy'.

2013. jan. 26. 02:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!