Milyen hangszorót válasszak a hangfalamhoz?
Van egy hangszoró dobozom (44cm x 26cm x 19,5cm) és ebben van egy mélysugárzó.
A mélysugárzó: AHR-2030 tipusú (200 mm | 80W | 4 Ohm | 50 - 5.000 Hz)
Ehez milyen középmagas vagy milyen konkrét hangszoró illene hozzá, hogy szépen szóljon. Nem kell csúcsminőség.
Egyáltalán milyen paraméterekkel kell hogy rendelkezzen?
Hát ez nem ennyire egyszerű.
Itt egy úgynevezett többutas rendszerről van szó, ahol a frekvencia spektrumot "fel kell szeletelni" és úgy rákötni a hangszórókra. Látod, a mélysugárzód 5000 Hz-ig él,ha magasabb frekvenciájú jelet kap, azt nem tudja lesugározni, csak a torzítást fokozza.
A magassugárzó ugyanígy nem bír a mélyebb hangokkal, ezért beépítenek a hangfalba egy (általában) passzív elektronikát (keresztváltó, cross-ower) ami a frekvencia sávot úgymond elosztja a hangszórók között.
Az egész rendszer méretezése akusztikailag és matematikailag is elég komoly feladat, pláne, ha a frekvencia menet mellett még a fázis linearitás is szempont.
Két, vagy három hangszóróra gondolsz ládánként?
Zárt doboz. És eredetileg egy kétutas hangszoró volt benne. 2x35w 4Ohm 75 - 22.000 Hz.
Van rá valami frekiváltó, vagy én nem tudom micsoda házilag ráforrasztva, de én nem értek hozzá.
Az egyik hangszoró nem igazán szol teljes egészében ezért akarom ezeket lecserélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!