Most kezdek fotózni komolyabban, valaki elmagyarázná ezek mik: blend, rekesz, stb?
Amatőr fotós vagyok, most kaptam egy komolyabb gépet (eddig 7 megapixeles volt csak de meglepően jól sikerült nlhány képem azzal is)
Bridge, van rajta digitális (automatikus) fotózási lehetőség meg manuálisan is lehet állítani: fuji s4000.
érdeklődnék, mi az a rekesz, mit jelent az a blend, stb? Valaki össze tudná nekem foglalni, mert ilyesmiket lehet manuálisan beállítani és én ezeket szeretném megtanulni, nem azt akarom hogy auto-ra állítsam és a gép helyettem "eldöntse" mi a jó.
a blende (vagy rekesz) az objektíven belül egy olyan szerkezet mellyel a teljes objektív nyílást (fényáteresztést) leszűkítheted ... a másik lényeges az záridő amennyi ideig átengedi a fényt az objektív egy kép készítéséhez
ha nagy fény van akkor kis blende (tehát nagy szám pl 16, 32) és/vagy rövid záridő
a másik lényeges eredménye a blende változtatásnak, hogy teljesen nyitott blendénél az a motívum lesz éles a képen amire fókuszáltál, előtte és mögötte elmosódik (főleg, ha nagy zoomot használsz)
A mód az apertura prioritás mód azaz te csak a blende nyílást változtatod állítod be pl 2,8-14 ig most nem tudom a te géped mekkora átfogású ez az én példám , itt minél kissebb a szám annál nagyobb a nyílás így több fény megy bele a gépbe és kissebb záridőt állít magának ilyen alacsony nyílás értékekel tudsz elmosott háttereket csinálni , ha nagy ez a szám akkor szűkül a nyílás kevesebb fény megy bele és nő a mélységéllesség azaz a távoli dolgok élesebbek lesznek de megnövekszik a záridőd is ezért vigyáznod kell hogy be ne mozduljon a kezed ha csak nem nyári delelő napos témád van.A többi paraméter automata.
S shutter speed itt csak a záridőt állítod ,ezt nem részletezem egyértelmű hogy ha este van akkor nagyobb akár 15s is lehet a záridőd te tapasztalod ki hogy mit fotózol ,a többi paraméter automatikusan állítodik.
M manuális , itt a zárat és a blendét állítod , a kompenzáció autómatára vált.
P program , itt a blendét állítod ,autó a zár, és a kompenzációt is rögzítheted de fényképezés után a blende visszaugrik a legkissebb értékre tehát megint meg kell adni (legalábbis nálam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!