Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hogyan lehet egy hangfalról...

Hogyan lehet egy hangfalról megállapítani, hogy hány ohm-os, ha semmi felirat nincs sem a dobozon, sem a hangszórókon?

Figyelt kérdés

2012. dec. 17. 13:42
1 2
 1/12 anonim válasza:
szerezz be egy avometet és mérd le, vagy keresd meg interneten..:)
2012. dec. 17. 16:58
 2/12 Karesz6969 ***** válasza:
27%
Egy sima kézi műszerrel leméred. A legprimitívebb is tud ellenállást mérni.
2012. dec. 17. 18:14
 3/12 anonim ***** válasza:
Multiméterrel csak egy hangszóró tekercsének az ohmikus ellenállását lehet lemérni. Egy több utas hangfalban ott a hangváltó ami szétválasztja a mély-, közép- és magas tartományokat, egy ilyen hangdoboz i m p e d a n c i á j á t (mert nem tisztán ohmos ellenállásról van szó) egy egyszerű multiméterrel nem lehet kimérni.
2012. dec. 17. 19:02
 4/12 Karesz6969 ***** válasza:

Igazad van nem tisztán Ohmos ellenállású, főleg működés közben, nem beszélve arról, hogy hol történik (egy többutas rendszer esetében) az elváltás, de nem is az impedancia volt a kérdés mert azt már így nem lehetne korrektül mérni, hanem, hogy hány Ohmos...ami gondolom azért kell, hogy illeszteni tudja egy olyan erősítőhöz aminek ismeri az Ohmikus terhelhetőségét.

Nyilván nem fog atom pontos értéket mérni az általad helyesen leírt dolgok miatt de jó közelítéssel meg fogja tudni, hogy 4, 6 ill. 8 Ohmos-e a cucc.

Ezt pedig le lehet mérni egy multiméterrel egy 3 utas hangfal kapcsain is.

2012. dec. 17. 19:19
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Szereztem egy multimeter-t, először egy kicsit bajban voltam, hogy az ohm mérésnél melyik egységhez állítsam, mert van 2000k, 200k, 20k, 2000, 200, aztán rájöttem, ezek valószínűleg különböző nagyságrendű mérésekhez vannak, a legpontosabb mérést a 200-as egységnél tapasztaltam.

Megmértem először egy biztosan 4 ohm-os kis hangfalat, ez egyutas, 4,3-4,4 lett az érték. Aztán egy másik, ismeretlen kétutas lett 4,7-4,8 ez akkor gondolom 4 ohm-os, egy harmadikféle kis kétutas meg kereken 6-os értéket adott, ez lehet 6 ohm, de gondolom akár 4 ohm is, a biztosan 4 ohm-os hangfal is többet mutatott valamivel.

Az erősítőm 8 ohm-os, úgyhogy sajnos a háromféle hangfalból egyik se jött be. Egyébként 5.1 hangrendszer hátsó 2 hangszórójáról van szó.

Van valamilyen módja, hogy 4-6 ohm-os hangfalakat 8 ohm-os erősítőhöz kössek? Vagy ez kivitelezhetetlen?

Köszönöm!

2012. dec. 18. 10:01
 6/12 Karesz6969 ***** válasza:
Van rá mód ha a kisebb impedanciájú hangfalakat sorban kötöd, úgy gond nélkül rá teheted a 8 Ohm-ot igénylő végre csak nem kapsz akkora teljesítményt, viszont a végfokodba így túlterhelési probléma nem adódik.
2012. dec. 18. 12:12
 7/12 A kérdező kommentje:

Én úgy tudtam, hogy ha párba kötök 2 db. 4 ohm-os hangfalat, az 2 ohm lesz. Ez hülyeség? És ha nem így van, akkor milyen módon kössem össze a pólusokat? Tudnál erről valami nagyon egyszerű rajzot mellékelni, mert olyan hülye vagyok hozzá, mint kazánkovács az agysebészethez. Lenne is 4 db. 4 ohm-os kis hangfalam egyforma, hogy oldjam meg a 8 ohm-os erősítőhöz kötést?

Köszönöm!

2012. dec. 18. 12:35
 8/12 anonim ***** válasza:

Kedves Karesz, úgy általában a sorbakötéssel vitatkoznék. Hangdobozokat sorbakötve a keresztváltók elég érdekesen fognak viselkedni...

De itt -úgy gondolom- nem háromutas hangdobozok elbonyolított hangváltóival állunk szembe, hanem valami egyszerű direktbe kötött mélyközép hangszóróval, és egy soros kondival leválasztott magassugárzóval, ebben a konkrát esetben nem lehet belőle gond.

2012. dec. 18. 13:30
 9/12 Karesz6969 ***** válasza:
100%

Igen, osztom a véleményed de nincs itt vita, én is erre gondolok azért is hagytam ki az "apró" részleteket ezen a téren.

Kérdező!

Sorosan úgy tudsz kötni pl. 2 hangszórót, hogy az egyik hangszóró + kivezetését rákötöd a másik - kivezetésére és a fennmaradó (+-) kapcsokat viszed az erősítő megfelelő pontjaihoz.

Soros kötésnél az impedanciák összeadódnak, vagyis ha mondjuk ez 2db 8 Ohmos darab akkor az eredő ellenállás 16 Ohm lesz. Fog szólni, de nem akkora teljesítménnyel mintha csak 8 Ohmos volna a komplexum - és itt most direkt nem térnék ki a hangfalak összekötésének technikai problémáira a hangképben és az illesztetlenségből adódóan, mert úgy gondolom nem ez lenne a cél.

2012. dec. 18. 14:30
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszi, megpróbálom akkor így!

Külön köszönöm, hogy nem terhelted le korlátolt agytekervényeimet, a részletek számomra úgyis értelmezhetetlen elemzésével!

2012. dec. 18. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!