Mi a különbség abban ha 1 mélynyomót megfordítanék a ládában?
Arra gondolok hogy nem a membrán rész látszik, hanem a tölcsér. Úgy jobban szól, van egyáltalán valami különbség, vagy ez csak esztétika?
Zárt mélyládáról van szó!
Kérdező, ne tedd!
1. jól mondja de hogy valami magyarázat is legyen hozzá én írok neked pár gondolatot.
A működésről röviden:
Amikor egy hangszóró működik akkor a hangfrekvenciás jelet alakítja át hallható hangá. Ez hogyan is történik?
Ha a lengőtekercsen hangfrekvenciás áramot vezetünk keresztül, az áram hatására keletkező mágneses erőtér kölcsönhatásba kerül a permanens (állandó) mágnes erőterével. Ennek hatására a hangfrekvenciás feszültség pillanatról pillanatra változó polaritásától függően, a mágnes vagy befelé húzza, vagy kifelé löki magából a tekercset. A tekerccsel együtt a hozzárögzített membrán is követi az áram változásait. A membrán dugattyú módjára hat a környező levegőre: nyomáshullámokat kelt maga előtt és mögött és ez itt a lényeg.
A maga előtt keletkező nyomáshullám maga a hang. Ha ezt te megfordítod a - nem reflex kialakítású - dobozodban a lesugározandó hangok a doboz belsejében fognak hatni nem a térben. A térbe csak a visszavert (reflektált) hullámok fognak kijutni, nagy keservesen a membránon keresztül a doboz belső faláról visszaverődve aminek az lesz az eredménye, hogy mind hatásfokban, mind átvitelben és hangerőben is borzasztóan rossz hangzáskép fog kialakulni.
Azt írod, hogy zárt dobozod van.
A zárt doboz elvileg egyenértékűnek tekinthető a végtelen nagy hangfallal, ami a hangközlés szempontjából ideális lenne. Gyakorlatilag azonban nem így van, mert egy lényeges zavaró hatás keletkezik: a zárt dobozba épített hangszóró önrezonanciája a dobozba zárt levegő rugalmassága miatt megnő, aminek hatására csökken a mélyhang-átvitel. Ennek az a magyarázata, hogy a hangszóró rezonanciafrekvenciája alatti frekvenciákon meredeken esik a hangszóró hangnyomás-intenzitása. Na pláne ha még megfordítva akarod üzemeltetni szegényt...
Remélem érthetően írtam a magyarázatot, hogy miért nem jó az ötleted.
JBL GT4-12 1000W-os mélynyomó. kiírtam ugyan ide hogy melyik mélyláda lenne neki a legideálisabb, és ott azt mondták hogy zárt mélyládában szakítana igazán nagyot. ezek szerint akkor mégse?
nem akarom gallyra verni a hangszórót, mert nem vagyok az a hűde gazdag gyerek aki bármikor vehet 1 másikat...
Kérdező!
Elolvastad a válaszom, mert az nem arra vonatkozott, hogy jó vagy rossz a mélyláda amibe pakolni akarod..."ha 1 mélynyomót megfordítanék a ládában"...erre írtam a kis szösszenetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!