Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hol tudok az interneten olyan...

Hol tudok az interneten olyan potmétert keresni ami többfordulatú és két irányú? Nincs is két irányú csak a bekötésen múlik?

Figyelt kérdés

Arra gondolok a két iránnyal hogy pl van egy több fordulatú potméter mondjuk 900°-os és balra 450° jobbra 450°.

(Ilyen lehet az erősítőbe is amivel azt állítjuk hogy melyik oldali hangszóró hogy szóljon.)

Gondolom van ennek valami szakneve, arra lennék kíváncsi vagy egy link is jól jönne ahol ilyenek szerepelnek.

2012. nov. 9. 11:00
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nem értek hozzá, de ránézésre mi a különbség a 0-900 és a -450 - 450 fordulatos poti között? Máshol van a pötty?
2012. nov. 9. 11:13
 2/14 anonim ***** válasza:
ilyesmi? [link]
2012. nov. 9. 11:57
 3/14 A kérdező kommentje:
Ez is érdekelne benne is van a kérdésembe hogy egyáltalán van ilyen,vagy van kettő közt különbség vagy csak a bekötésen múlik?
2012. nov. 9. 12:00
 4/14 A kérdező kommentje:
Úgy szeretném felhasználni hogy középen egy nulla pont van és +450 mind a két irányba.
2012. nov. 9. 12:03
 5/14 Karesz6969 ***** válasza:

A kérdésed elég nagy ketymety....de, ha jól silabizáltam ki mit is akarsz valójában megtudni, akkor a válaszok:

1. Több fordulatú (10) potmétert azt helipotméternek hívják. Ezeknél baromira nem a fokok számítanak, hanem a precíz - tizedes vagy akár százados - érték beállítás az erre tervezett áramkörökben.

2. Az erősítők "balansz" potméterei nem helik, simák, egyszerű lineáris vagy logaritmikus karakterisztikájúak, vagy szimpla vagy dupla kivitelű. Van belőlük egypályás és kétpályás kivitel. Ezeknek az elfordulási szöge 280°.

Ha leírod pontosan mire is akarod használni, hova kell az általad "kigondolt" poti, jobban tudunk majd segíteni:-)

2012. nov. 9. 12:35
 6/14 A kérdező kommentje:

Gondoltam egy nagy katyvasz mert nem tudom mire is lenne szükségem pontosan csak körülírni próbáltam...

Egy szimulátoros kormányba kellene, olyan mint egy potméter szerintem az is de nem értek ezekhez.

Az amikor kiadták a kormányt kijött 720° és 900° ez a kormányforgathatóságot jelenti. Úgy emlékszem volt már olyan potméter amire rá volt írva hogy hány fokban fordul 270-280°, ahogy te is említetted és ez a kormány ennyit fordult, egy az egybe nem volt áttétel. Azt hittem akkor van olyan poti ami 900° fok rá van írva és kész, lehet venni.

2012. nov. 10. 09:17
 7/14 A kérdező kommentje:
Lehet hogy egy többfordulatút kell kalibrálni valami áttétellel?
2012. nov. 10. 09:20
 8/14 Karesz6969 ***** válasza:

Áttétellel tudom elképzelni, vagy valamiféle Hall elem beiktatásával + elektronika.

A Hall-generátort pl. mágneses erőterek mérésére és érintkezés nélküli jeladóként használják vagy Pl. a PC ventillátor kefenélküli kommutációját 1 bipoláris hall-elem végzi csak, hogy alátámasszam miért gondolom egy esetleges megoldásnak.

2012. nov. 10. 11:59
 9/14 A kérdező kommentje:

Erről tudnál mondani valamit? Egy átlagos és a kormány potmétere szerepel a képen összehasonlítás céljából?

[link]

2012. nov. 11. 12:20
 10/14 A kérdező kommentje:
Elvileg ez az, akkor ez is 280° ban fordul csak a kormány 900° [link]
2012. nov. 11. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!