EF-S -es gépre fel lehet tenni az EF objektívet?

Figyelt kérdés

Mire kell figyelni? Ha pl van egy EF 24-105mm objektívem és azt ráteszem egy EF-S menetes gépre?

Változik ettől a gyújtótávolság? Mert pl EF-S nél 1,6x os szorzó van az EF-S objektívhez képest. Ez így van EF objektívnél is, vagy marad a 24-105?

Van valami funkció amit csak EF-S objektívvel tudok használni ha EF-S gépem van és EF objektívvel nem?

2012. okt. 26. 14:00
 1/8 anonim ***** válasza:

A gyujtótávolság nem változik :) csak a szenzorra vetülő kép egy kivágás a nagyobból. Ezért kell megszorozni. Az ef obik kirajzolják a full frame képkőrt az EF-s nem.

Nah de a lényegre térve, Igen felrakhatod az EF obit ( minden canon vázra szinte felrakható :) az EF-s nem, az csak a kisebb szenzorral szerelt gépekre mert a full frame képkőrt nem rajzolják ki és a hátsó lencsetag olyan közel van hogy hozzáérhet a tükörhöz is.

Amúgy minden obit meg kell szorozni amit ráraksz a manuált is :) Nincs semmi olyan funkció, az előny hogy olcsóbb az EF-s obi.

2012. okt. 27. 19:07
 2/8 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a választ!

egy dolgot nem értek még:

azt írtad hogy az EF nél nincs semmi szorzó, de kicsit lejebb meg hogy "Amúgy minden obit meg kell szorozni amit ráraksz a manuált is :)".

most akkor ez hogy van? ha az EF 24-105mm objektívet rárakom a 650D vázra akkor 24-105 mm-nek felel majd meg az objektív gyújtótávolsága? kell valamivel szorozni vagy nem?

két objektyv között nem tudok dönteni:

EF 24-105mm f/4L IS USM

EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

ha az EF is ugyan úgy használható a géppel mint az EF-S (és tényleg 24-105 ezen a gépen is), de mondjuk sokkal jobb képet csinál (?) akkor lehet h azt venném.

2012. okt. 28. 00:10
 3/8 anonim ***** válasza:

Bocsi nem írtam érthetően :) a gyújtótávolság soha nem változik, amilyen obit ráraksz az olyan marad :) pl full framenál csak annyi hogy az egész képkört kirajzolja az obi, azért kell ugyan ahoz a képkivágáshoz közelebb menni, az 1,6-os kivágásnál meszebb menni a képkivágás miatt :) akinek mégkisebb a szenzora az mégmeszebb a kivágás miatt, de az obi attól még marad az amilyen :) nem lessz nagyobb vagy kisebb. De át szokják váltani hogy ez full framen mennyi lenne érdekességként. A lényeg hogy az adott obi akkora amekkora rá van írva :)

24-105 mindegyik vázon akkora, de mivel a te szenzorod kisebb ezért meg kell szorozni 1,6-al akkora képkivágása van. Ez full frame-n 38-168-nak felelne meg (de ez akkor is 24-105 marad, csak ugyanahhoz a képkivágáshoz messzebbről kell fotóznod.

24-105mm-es obi minőségibb és fix fényerős a másikkal szemben, de ne gondold hogy egyik másiktól jobb képet fogsz csinálni :) ez tőled függ, te csinálod a képeket, hogy látod meg a dolgokat. Egy bridge géppel is lehet nagyszerű fotókat csinálni, nekem is az volt. :)

Van már képed neten?

2012. okt. 28. 08:37
 4/8 A kérdező kommentje:

én sem úgy gondoltom hogy az obi változik, hanem arra hogy ezen a gépen másnak fog megfelelni a gyújtótáv.

de most azt hiszem megértettem. nem az objektíven múlik hanem a gépen, ugye?

az mondjuk elég gáz akkor, mert hiába tenném rá a "jobb" objektívet (24-105), a nagylátóm csak 38 lenne (illetve annak felelne meg) ezen a gépen (jól értettem?), ami elég kaki. direkt olyan zoom objektívet keresek aminek "egész jó" a nagylátója az eos 650D-n és teléje is van.

így a másik lesz a nyerő...

végül is ezt akartam tudni, csak kiszedtem belőled :)

eddig én is egy G12-t használtam, ez lesz az első digitális tükrösöm.

nem vagyok regisztrálva ilyen fotós oldalakon, magamnak hobbizgatok (meg barátnőmnek :)).

2012. okt. 28. 12:48
 5/8 anonim ***** válasza:
Értem :) hát nos az én véleményem az hogy inkább kerüld jobban a nagy "zoomos" obikat mert a minőségük nem olyan jó mint a fixeké. De a te döntésed :)
2012. okt. 28. 22:29
 6/8 A kérdező kommentje:
azért a 15-85mm annyira nem nagy átfogású, vagy? 5.6x-os zoom azért még nem durva...
2012. okt. 28. 22:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha megvan rá a pénzed, akkor nem kérdés, hogy a 24-105-öt kell megvenni. Az egy L-es obi, sokkal jobb minőség minden szempontból.

A másik még nem volt a kezemben, de nem hiába hívják ezeket L-nek :)

2012. okt. 29. 14:12
 8/8 A kérdező kommentje:
De ha az eos 650D-re teszem fel akkor a nagylátóm csak 38 lenne, nem pedig 24. Ezért ez sajnos nem jönne szóba akkor sem ha fele annyiba kerülne mint a másik.
2012. okt. 29. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!