El tudná valaki magyarázni, hogyan kell beállítanom a parabolaantennát és a beltéri egységet Intelsat 10-02 v. Thor műhold használatához Dániában?
Kint élünk Dániában, most költöztünk át egy másik lakásba, a régi lakás 15 km-re van a mostani lakhelyünktől. Ott sikerült beállítani a Digi-t (beltéri HSS-3169NA)
de itt nem tudjuk beállítani!! Próbáltuk a [link] weboldal segítségével de nem talál semilyen jelett :( sajnos nem tudjuk pontosan a fokkot bemérni és a beltérin sem tudjuk pontosan melyik menüponttot kell figyelni!!! Akinek volna valami ötlette azt nagyon megköszönnénk!!!
Vegyél egy SatFindert, nálunk ca. 10Euro és nézd meg ezt.
http://www.youtube.com/watch?v=53w7QRNFmLY&feature=related
Ennél jobban és se tudnám leírni..
Ami nagyon fontos: irány (természetesen)
A fej elforgatása: ahogy nézed, látod a fejet, mögötte a tükröt, fej csatlakozó alul és el kell fordítani az alsó csatlakozót a függőlegestől balra, óramutató járásábval egyezően ca. 12 fokot.
Fej bólintás/emelés, ha ez sem jó nem fog menni.
Műszer kileng, ha jelet talál. Érzékenység vissza 5-re, újabb állítás maximumra...
Köszi a választ :) remélem találok itt a közlemben egy SatFindert :) addig próbálkozok kézzel :D
De azért várom az ötleteket. Köszönöm
Mekkora a parabolád? Mert oda egy 60-as már lehet kicsi lesz.
Nézd meg ezeket a videókat, szerintem ezek alapján meg tudod csinálni, nem nagy durranás, nem kell oda még satfinder sem, csak figyeld a %-os értékeket.
http://www.youtube.com/watch?v=6bmlPgmOGtk
Ha 15km-el odébb Dániában jó volt, akkor ennyivel odébb se lehet probléma, nem?
1. Nem "találja el" a holdat állításkor, ezen segít a SatFinder.
2. Azért egy iránytűvel fenti programmal meg lehet nézni nincs-e valamilyen tereptárgy takarásában a hold.
Iskolai 30/60-fokos háromszögvonalzó, hosszabbik befogója vízszintbe (a 3 oldal közül hosszúságban a középső) és megnézni az átfogó vonalában (30 fokos eleváció) lehet-e látni a kívánt irányban az eget, messze távolban akkor ott a hold. Ha igen, nincs takarás, okkor nem ott van a gond.
Dede, figyelmetlen voltam, szóval ha 15 km-re jó volt, ott is jónak kell lennie. Régi helyen te állítottad be a tányért?
Én személy szerint feleslegesnek tartom azt a ketyerét, igaz, az én beltérimbe bele van építve. De ha nézed a jelszintet, elég.
De a videó mutatja, veszel egy iránytűt fillérekért, megkeresed vele a D-i irányt, arra kell állnia a parabolának nagyjából (1 fok nyugat), és kész.
Húú bocs, azt hittem, a kérdező kommentjére reagálok, de nem így történt. :)
A fáradtságra fogom. :D
Egyébként ha megjelenik a kérdező is, szerintem ezekből az infókból már be tudja állítani a parabolát, ha eddig nem is sikerült neki.
Hm...
"megkeresed vele a D-i irányt, arra kell állnia a parabolának nagyjából (1 fok nyugat), és kész."
Azért kicsit bonyolultabb, mert:
A mágneses iránytű által mutatott déli vagy akármelyik irány nem egyezik meg a valódi északi iránnyal, márpedig a műhold helyzetét valódiként (ahhoz viszonyítva) adják meg.
Magyarországi viszonylatban az eltérés 5 fok, márpedig az antennának 1 fokon belül kell "eltalálnia" a holdat.
Azért persze nem azt mondtam, hogy használhatatlan az iránytű, csupán azt, hogy tudni kell, hogy amit mutat, hogyan hasznosítsam.
Még egy ehhez: az igaz, hogy nyugat 1 fokon van a hold, de (ismét magyarországi viszonylatban, mert nem mindegy a Földön hol vagyunk!), 26 fokkal van a déli iránytól nyugatra.
(Én sem használok a beállításhoz semmit, de nem az első meg a második parabolát állítom be, pontosan tudom a holdak "járását" az égen, és olyan "apróságokat", amit feljebb megjegyeztem).
Ettől függetlenül még ezek ismerete nélkül is el lehet "találni" sok türelemmel, szerencsével a holdat.
Még több türelemmel és kevesebb szerencsével úgyszintén.
Szóval nem is valódi irány, amit az iránytű mutat?
Hadd kérdezzem, hobbid a műholdak vadászása?
Igen, régebben ráharaptam, mostanában csak nézelődök.
Van egy 80-as noname antennám itthon (telken 70centis Kathrein, talonban 40 centis Camping, meg egy 120centis alu, vasrészei felújításra várva.)
Az itthoni a Thort nézi UPC kártyával (az asszonynak kábel van bekötve), beltéri egy HD-s, és 3 Dreambox, bár az egyik most pusztult. Van még azért egy FTA Opticum is, még a Digis időkből. Akad azért PC-s műholdvevő kártya is.
Ami a Thoron áll, van még rajta 2 plusz fej, azzal jön a Hotbird és az Astra (19,2).
Ezek már fókuszon kívül vannak, de azért stabilan jönnek, persze fogyó időjárástartalékkal.
Igen, érdekesek ezek az égi "geometriák".
Ha megnézed a beállási adatokat kiszámoló programok megadják a valós irányt és az iránytű által mutatott irányt is a telepítési hely ismeretében természetesen.
Csak példának: nálunk pontosan délre van az Astra (Bp. környékén illetve vonalában), ez 19 fok. A Thor -1 fokon van, ez összesen 20, az Egyenlítőn nézve.
De nem mindegy milyen északi szélességen vagyunk, igy Magyarországon 26 fokkal "odébb" van a Thor....
Na ez szép! Ha érdekel a fórum élet, az egyik videón van is egy cím, ha esetleg nem lennél regisztrálva. :)
Nekem egyébként két tükröm van, az egyik egy 80-as, fém lavor a Thoron+DM, a másik egy 100x110-es Kiskecske, az Astrán Ortonnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!