Mit fontos figyelembe venni egy digitális fényképezogép vásárlásakor?
azt hallottam hogy a lencse màrkàja fontosabb mint a megapixel nagysàga.
igaz-e ez?
ha nem mire érdemes télleg odafigyelni?
Mit egy másik kérdés kapcsán már megválaszoltam, az emberi szem felbontóképessége nem több, mint 7 megapixel (az átlag az 4), így nem igazán érdemes négyszáz megapixeles gépet venni, semmire nem mész vele :)
A lencse minősége viszont igen sokat számít. Tehát arra érdemes figyelni. Meg a gép saját (optikai) zoomjára is.
nos, ha normál fényképezéshez akarod használni, azaz buli, nyaralás stb. akkor bármelyik kompakt gép jó. Ha normál papírképet is akarsz, akkor 3MP legyen benne, de több nem kell. Az optikával ugyanez a helyzet. Nem árt, ha tud optikai zoomolni (a digitális felesleges, én ki is szoktam kapcsolni), de nem feltétel.
Gondolom nem profi fotós vagy, úgyhogy számodra 2 fontos szempont van. A memóriakártya és az akku. A memóriakártya legyen SD, mert az jelenleg a legolcsóbb, az akku meg legyen ceruzaelem méretű, mert azt lehet külön is venni. Az egyedi aksikkal az a baj, hogy drágák és jellemzően nagyon kis kapacitásúak.
ennyi. minden más csak akkor érdekes, ha profi felhasználásra kell.
egyébként a szem felbontóképessége nem 4-7 MP, hanem kb 137 MP. Az egy más kérdés, hogy nem valami nagy szám optika tartozik hozzá...
Az optika fényereje fontos, ami az átmérőtől függ. Ha csak egy kis lyuk van rajta, mint a mobilokon, akkor hosszabb exp. idő vagy nagyobb megvilágítás kell a képekhez. Minél több fény jut az érzékelőre (és az minél nagyobb) annál jobb lesz a minőség. Ez mozgó témánál fokozottan igaz.
Optikában min. egy Zeis (Sony pl.) Felbontásban min. 4, max 7 MPixel ajánlott. Kompakt géptől ne várj csodát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!