Samsung 102cm Full HD Led LCD vagy Samsung 3D HD Ready 109cm Plazma?
Sziasztok!
TV vásárlás előtt vagyok,de nem tudok dönteni,hogy melyik tv lenne a legjobb.
Van egy Samsung UE40ES5500(40" (102 cm) képátló,1920x1080 pixel (Full HD) felbontás, Smart tv)
És egy Samsung PS43E490 3D Plazma (43" (109 cm) képátló,1024x768 pixel (HD Ready) felbontás,3D (2 aktív szemüveggel)
4-4,5 méterről néznénk majd a tvt egy világos szobában,illetve ps3 lenne még rákötve.Mivel nem nagyon vagyok szaki ,ezért kérdezek,hogy ki melyiket választaná és miért?
Előre is köszönöm.
Előző 2007-ből jött, ne hallgass rá.
Csak plazmát szabad venni, viszont nem ezt (bár ha csak tv-t meg SD tartalmat nézel akkor jó ez is).
Egy 1080p-s Panasonic plazmára lenne érdemes beruházni, esetleg Sony is szóba jöhet, ha már PS3 mellé kell (csak Sony kicsit drágább, de nem véletlen).
Ha mindenképp csak ez a 2 akkor nehéz választás, PS3-on elég jó a 3D, és 3D közben amúgy is csökken a felbontás, viszont a 2D tartalom az elsőn jobb.
Sziasztok.Köszönöm gyors válaszokat!:)
Most kinéztem egy új típust: Samsung UE40ES6710 Full HD 3D LED TV (40"/ 102 cm -)
Van valakinek erről valami tapasztalata?
"..akkor nem fog feltűnni, hogy ennek rosszabb lenne a képe."
Legfeljebb majd évek múlva hamarabb megy tönkre a plazma, mint a LED-es LCD, ugyanis hasonló a plazma működési elve a katódsugár csövek elektronos ütközéssel gerjesztett fluoreszcens fényporához és a reklám fénycső feliratokhoz is, ami gyorsabban gyengül mint egy hosszú élettartamú LED-es háttér világítású fény kapuk sokasága, (az LCD a mögötte meglévő fényt engedi vagy zárja). A kb 30-40 évvel ezelőtti még kezdetleges LCD kijelzők is működőképesek. Azóta hány plazma kijelzőt (vagy éppen reklám fénycsöveket) kellett már cserélni? :-)
A nézési távolságról azt érdemes tudni, hogy a HD felbontású képeket (videót) képi információt ahhoz elég közelről kell nézni, hogy az elkülönülő kép részleteket külön is láthassuk.
A minimális nézési távolság úgy állapítható meg, hogy amikor távolodunk a képernyőtől és a fizikai kép pontok már egybe olvadni látszanak, az az optimális nézési távolság full HD adás esetén. Persze nézhetjük távolabbról is, de akkor a sugárzott kép részletek egy része már össze fog mosódni, mert a szemünk felbontó képessége a korlát.
Ez ahhoz hasonló mint amikor egy újságot olvasunk és nagyon távol tartjuk a szemünktől, egy távolságon túl már nem lehet elolvasni mi van ott leírva.
A HD tv adást sem lehet távolabbról teljesen kihasználni ha messzebbről nézzük az optimálisnál. A gyakorlatban bevált nézési távolság kb. a kép átlónak a másfélszerese. Vagyis 4 méterről egy kettő és fél méteres képernyőn lehet jól HD adást nézni. Nyilván nem a hihetetlen méret a cél, inkább a nézési távolságot érdemes jól beállítani.
Az általad leírt méretű méteres körüli képernyőt minimum másfél méterről érdemes nézni, viszont full HD adásnál ennél távolabbról már nem látható minden részlet ami megjelenik a képernyőn. Persze lehet messzebbről nézni csak nem célszerű mert akkor minek a HD információ..
A hagyományos tv adásnál már a HD-hez ajánlott kétszeresét is lehet használni, hiszen abban nem jön át annyi részlet. Ilyen szempontból kissé kompromisszumos a nézési távolság mert attól függ, hogy HD vagy hagyományos tv adást nézünk.
Hú.. valahol elszámoltam magam a nézési távolságot illetően.
Az 1 méteres képernyőnél kb. 150 cm az optimális nézési távolság full HD adás esetén. Onnan még minden sugárzott információt (kép részletet) elmosódás nélkül, jól látunk.
Hagyományos tv adásnál ennek a kétszerese, kb 3 méter a jó.
4,5 méterről már a hagyományos felbontású képnek sem látszik minden elkülönülő részlete. Vagyis 3 méternél távolabbról egyre kevesebb információ jut a szemünkhöz még a hagyományos "régimódi" tv adásból is az új tv-n.
A régebbi katódsugárcsöves tv-knél azért ajánlották a még távolabbi nézést a kis képernyő méret ellenére, mert ott a kirajzolódó kép sorok is nagyon zavaróak lettek volna közelebbről és a kép újra rajzolsának (frissítésének) a frekvenciája is jóval alacsonyabb (50Hz) volt, a mai tv-k több száz Hertzes frissítéséhez képest.
2. válaszolónak:
2012-ből jöttem, nem 2007-ből!
Most vettem nemrég LED LCD-t és nem véletlenül nem vettem Plazmát. Még az eladó is mondta, hogy vibrál a képük sajnos.
Mindenkinek saját magának kell megnéznie, hogy melyik kép tetszik jobban. Még jó, hogy nem az összes nő egyforma a földön.... :-)
Igen, mert az eladók olyan okosak és mindent tudnak.
Hiába dolgoznak műszaki helyen, 99%-uk egyáltalán nem ért hozzá, és talán a 8 általánost sem sikerült befejezni.
Plazma már évek óta kinőtte minden betegségét ami volt (foszforlag, beégés), nem vibrál egy minimálisan sem, nem ég be, természetes színek, a fekete fekete, input lag-ja a legkisebb, ezért játékra is ez a legalkalmasabb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!