Hogyan lehet kiszámítani, hogy egy obival (és a hozzá tartozó géppel) lehet-e végtelenbe fókuszálni?
???
Egy-két extra kivételtől eltekintve (Pl. Canon MP-E) minden objektív tud végtelenbe fókuszálni a saját bajonettes gépén. Akkor van macera, ha közgyűrűt, vagy nem megfelelő adaptert használsz.
De engem az érdekel, hogyan lehet kiszámolni.
Egyébként van egy vékony adapterem, amire azt mondták lehet vele végtelenbe fókuszálni, mégis ha rárakok a Canon EOS-ra egy M42-es 135mm-eset, akkor kb egy méter a max, ahova fókuszálni tudok. 50mm-es tök jól működik vele, azzal valóban tudok végtelenbe fókuszálni.
Az eos/m42 adapterek jók a végtelenre, pont ezért barátságos az eos rendszer :)
Ha csak egy objektívvel nem tudsz, akkor ott a hiba. Rakd fel valami Zenitre és nézd meg ott is, ha ott se tud végtelenbe élesíteni, akkor kapd szét, mert a sokbekezdéses menet rosszul van összerakva vagy a végütközőnél van valami gixer.
Hát jó.
Végy egy optikai padot. Rögzíted rá az objektívet. Majd 3 (csak hogy tankönyvstílusú legyen), az objektív optikai tengelyével párhuzamos, egy síkon fekvő, de egymást nem metsző lézerfényt irányítasz a frontlencse felé. Az egyik mondjuk legyen az objektív optikai tengelyén, egy másik a frontlencse pereméhez közeli ponton lépjen be, a harmadik a másodikkal szemközt. (Csak, hogy a tankönyvi megoldásnál maradjunk.)
Nos. Ezek után az objektívet manuálisan a végtelenre állítod, s ha mindent jól csináltál eddig, s az optikai is jó, akkor a középső nyaláb akadálytalanul halad tovább az optikai tengelyen. A szélső kettő pedig ugyanabban a pontban metszi. A fantáziádra bízom miként méret meg, hogy ez a pont vajh' ugyanolyan távolságra van-e az objektívedtől, mint adott esetben a film.
Ha pedig egy kihuzatot hozzá szeretnél számolni, akkor sincs gond!
De nem ám. ;) Megméred mennyivel távolítja el az objektívet az eredeti pozíciójától. Utána igyekszel úgy fókuszálni, hogy a lézerek metszésének távolsága az objektívtől.. ...amit ugye kreatívan már megmértél... ...ennyivel kell, hogy növekedjen.
Ha máshogy nem megy, keress megfelelő lencséket, amiket beiktathatsz az optikai rendszerbe, hogy korrigáld a kihuzatot.
Hidd el.... Sok számítástól és álmatlan éjszakától óv meg ez a módszer. :)
Ez se rossz, de egy mattüveggel és a Nappal háztartási szinten is megoldható lehet. Én egyszerűen oldottam meg, mikor egy gépen a mérőéket és a filmsíkot kalibráltam: a filmsíkra fektettem egy mattüveget, amire egy pártucatszoros nagyítót ragasztottam és közben félszemmel a mérőéket lestem :)
De asszem ez a kérdező dobott fel pár ilyen nagyon elméletileg-megközelítős kérdést :) Hogy mi a fa.szért nem írják ki a nicket se...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!