Fotósok! Ma este szuperhold. Ti mekkora rekesszel fogjátok fotózni akkor ha tájat is komponáltok a képbe nem csak magát a holdat?

Tök felesleges 16-ig elmenni, a diffrakció tönkrevágja az élességet. Nagylátóval f5,6-8 bőven elég, telével sok mindentől függ. De nagyon f8 fölött nem lesz fényed, még állvánnyal sem, mert azért a hold is megy. Egy több másodperces expoba beleúszhat, főleg telénél, ami megint az élesség rovására megy.
Mellesleg digit géped van: lősz két képet 2/3 blendénként, végig az egész soron, f4-től mondjuk 11-ig. És akkor azt is látni fogod, hogyan teljesít az objektíved, és milyen záridőt tudsz megengedni magadnak. Nincs filmköltség, lehet kísérletezni.

Tájképeknél sem érdemes f16 főle menni? Nappal? Mert sokszor akkor fény van hogy f/22-nél is 1/80 a záridő..
Portrénál tudom hogy f13 felett a diffrakcio kiöli a részleteket.

A diffrakció egy optikai jelenség, a lényege, hogy a peremeknél elhaladó fénynyaláb a hullámterjedés sajátságai miatt "elhajlik", és kenődik, így a kép vonalai homályosabbak lesznek. Ez fotózott témától teljesen független, az objektív és a szenzor kérdése. Minél nagyobb felbontáson dolgozol, belenagyítva annál látványosabb, de ha mondjuk mindent 3 MP-re méretezel le, akkor már csak az objektív mondja meg, hogy mikor jelentkezik.
Én az összes objektívemet végigteszteltem, általában f4 és f8 között adják a legjobb eredményt, alatta, felette gyengébb.
Tájképnél is tök felesleges az f20 körüli érték: nagy látószögön f11 mellett már szinte végtelen a mélységélesség, felette már nem nyersz semmit, csak buksz.
Persze ezek a szabályok nem kötelező érvényűek, van olyan tájkép, ahol kell mondjuk f22, mert szeretnéd, hogy a hozzád nagyon közeli téma és a háttér IS teljesen éles legyen. De ilyenkor sem a képminőség, hanem a mélységélesség javítása érdekében rekeszelünk. Ne félj egy tájképet 1/2000-el ellőni, legalább nem számít, ha remeg a kezed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!