Mik a plazmagömb legnagyobb "veszélyei"?
Kitaláltam, hogy beszerzek egy viszonylag olcsó plazmagömböt, és elhelyezem valami jó helyen a szobámban. El is olvastam egy kb. 10 oldalas összefoglalót a plazma gömbökről, működés, gyártás, használat, stb. A következő dolgoktól kezdtem félni:
-elektromágneses tér: vajon befolyásolhatja-e a közelben lévő elektronikus eszközöket ?
-15-20kVolt feszültség: ez képes áthúzi a LEVEGŐN is, tehát a nagyon közel elhelyezett elektronikai dolgoknak nem éppen tetszene, ha elérné őket...
Ha azt veszem számításba, hogy íróasztalra teszem, akkor ezek lennének a környéken: okostelefon, monitor, hangszórók, egyéb perifériák, asztali óra, mobil töltő, és egyéb olyan cuccok, amit az ember egy író/számítógépes asztalon képes tartani.
Ezek közül miben tehet kárt, és milyen messzire ajánlott elvinni az említett cuccoktól ?
(akármit írtok, úgyis a szoba másik felén lesz, de előfordulhat hogy véletlen odarakom)
Na ez jó válasz volt :) Éjszakára úgyis kihúznám, de pontosan miért nem szabad mellette aludni ?
A másik problémám, hogy akárhol nézem, csak USB változatokat találok, hol kaphatnék 10.000 alatt konnektorba dugósat, ami lehetőleg szabályozható erejű, és nem is olyan kis méret ?
"de pontosan miért nem szabad mellette aludni ?"
Amiért egy mobil telefont sem szabad a fejed (de más testrészed) közelében sem tartani amikor beszélsz rajta.
Az persze megint más dolog, hogy azt úgy hozták létre, hogy a fejedhez szorítva használod, de valamiben meg kell betegedni.
A mobil egy rádió adó ami akár több Wattot is le tud sugározni, ami közvetlen közelről nem tesz kevesebbet mint a plazma gömb.
Amatőr rádióztam egy időben és kb 4 Watt kimenő fölött az antennája mellett világított halványan egy fénycső.
A lesugárzott energia egy része a közelebb lévő elektromosan vezető anyagokban nyelődik el és azt fel melegíti (lást pl. mikrosütő).
Az is igaz, az utóbbi 700 Wattos, amíg a telefon csak néhány wattal sugároz maximum. A gömb még annyival sem, csak a töredékével. Szóval ebből a szempontból veszélyesebb ha egy működő mobilt tartasz a fejed közelében.
Lehet a plazma gömbnek más veszélye is. Pl ha egy fém tárgy kerül a közelébe, akkor működés közben a fémet megérintve ívet húz a fém és a kezed között és megég a bőröd, de hasonló körülmények között más elektromosan vezető tárgy felé is ívet húzhat a közeli fémfelületről ami pl egy fára festett fémes vezető festéket akár gyulladásig is hevíthet.
Egyébként ki lehet próbálni de csak óvatosan!
Kikapcsolt plazma gömbre tegyél alumínium fólia darabot (csokipapírt). Miután bekapcsolod ne érintsd meg kézzel a fóliát (mert megég, kicsit füstöl tőle a bőröd ha kicsi pontban üt át az energia), viszont vegyél kézbe egy műanyag szigetelésű csavarhúzót. Annak a szigetelését fogva ívet fog húzni a két fém (az alu fólia és a csavarhúzó fém része) között.
Azt is megpróbálhatod minden veszély nélkül, hogy a gömbtől eltávolított csavarhúzó fém részét kézzel elég nagy felületen megfogod (úgy nem lesz semmi bajod) és úgy közelíted a gömbre helyezett fém fóliához a csavarhúzó fém végét, hozzá is érintheted. Semmit nem fogsz érezni mert azzal ér fel a kísérlet mintha a tenyered helyeznéd rá a (fólia nélküli) csupasz gömbre. Annyi energia folyik át a nagy felületen.
Ott nagyfrekvenciás magasfeszültség csinálja a csodát de egészen kicsi áram mellett. Olyan, mint amikor sötétben lehúzod magadról a neylon pulcsit és látod ahogy szikrázik a sötétben. Azért annál több van a gömbnél.
Azzal azért nem árt vigyázni, hogy a gömböt amikor tapogatod, akkor ne fogj meg a számító géphez csatlakoztatott dolgokat, mert a nagyfeszültségű impulzusokat nem szeretik a kényes elektronikus áramkörök.
Akár az is elég lehet neki ha pl a billentyűzet az öledben van és azon keresztül sül ki az ív. Esetleg lefagyhat tőle a képenyő és csak alaplap cserével javítható a gép.
Szóval önmagában jó játék de csak óvatosan!
Nekem pl nem tett nagyobb kát mint egy csatlakoztatott kártya olvasót "eldobta" vagyis láválasztotta, miközben a gépbe dugott USB gömböt simogattam a géptől távolabb állva. Azóta ki is húztam és egyelőre elcsomagoltam a gömböt. Majd valam számító géptől távoli helyen kicsi USB tápról fogom működtetni.
Ezelőtt vagy huszon.. évvel nekem is elszállt egy régi VC20 típusu régi commodore őskövület hasonló behatástól. Akkor a közelben lévő levegő ionizátort tapogattam meg miközben az ölemben volt a gép a tetején a billentyűzettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!