Összeköthető e az alábbi erősítő- hangfal párosítás anélkül, hogy akármelyiknek baja lenne?
- erősítő: 80 watt, 6 ohmos
- hangfal: 2X75 watt (4 ohmos) + 2X40 watt (4 ohmos)
vagy 2X75 watt (4 ohmos) + 2X40 watt (8 ohmos)
Az az igazság, hogy az erősítő és a két 75 wattos hangfal már megvan, de venni akarok még hozzá két kisebbet (és hozzájuk kötni sorba) ,mivel hogy így túl kevés az ellenállás az erősítőhöz és azt hallottam h ez Így leterheli az erősítőt.
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy hány ohmos hangfalakat kéne még vennem (4 vagy 8), és hogy maximum hány wattig mehetek el.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!:)
Köszönöm a hozzászólást!
Az a helyzet, hogy én nem nagyon akartam és nem is akarok sok pénzt kiadni most hangtechnikára, ezt a felszerelést is csak úgy egy német használt iparcikk kereskedőnél vettem 7000 forintért.
Most a két 75 wattos hangfal egymás után sorba van bekötve az erősítőnek a Left csatornájába. Ha nem veszek hozzá semmit, akkor jobb ha így hagyom vagy kössem vissza a másikba? Ha pedig venni akarok hozzá valamit akkor milyen impedenciájú hangfalat vegyek? Egyáltalán hogy a jobb, ha veszek még vagy nem?
Ebben a párosításban amiket leírtál semminek nem lenne semmi baja, hosszabb távon sem, az első válaszoló nemtudom miért írta, nincs valóságalapja...
Ha választanod kell akkor a 1. variáció szóval a "2X75 watt (4 ohmos) + 2X40 watt (4 ohmos)" gondolom sorba akarod kötni
őket, és valahogy így nézne ki hogy: csatornánként 75W+40W sorba igaz? ez így 8 Ohm lenne ami tökéletes az erősítődnek csak persze nem fog annyi W-ot leadni (8 Ohmra kb olyan 60-65W jöhet ki belőle)
Az erősítő attól mehet tönkre ha már így szóba kerül hogy az Impedancia kisebb mint a minimum megengedett, mástól nem, túlterhelés olyan nincs... hangszóró mehet tönkre attól hogy túl sok W-ot adsz neki, de ha a mostani 75 watt (4 ohmos) hangszórót rátetted volna az erősítődre egyedül (80W 6 Ohm, ami kb. 90W 4Ohm) semmi baja nem lett volna, csak max hangerőn már hallanád hogy szenved a hangszóró...
Utolsó vagyok, azt a párosítást kellene megvenned amit írtam, az a legkedezőbb (a 2x40W 4 Ohmokat), és akkor egyet-egyet sorba kötnél a 75W-ossal, addig meg nyugodtan rákötheted a 75W-osaidat külön csatornákra is...
Abban az esetben ha 6 Ohm a minimum impedanciája az erősítődnek (amit kétlek) akkor csak finomabban bánj a hangerővel...(ne hallgasd hosszú távon a max közelébe...)
Nagyon köszönöm a kommenteket! :)
Megfogadom a második és harmadik komment tanácsát és veszek még hozzá 2X40 watt 4 ohmos hangfalat. Egyébként igen, úgy gondoltam ahogy írtátok, hogy csatornánként lenne 75W+ 40W és 8 ohm.
Nekem most ez tűnik a leggazdaságosabbnak, mivel használtan tudok olcsón szerezni és nem is akarok rá sokat költeni.
Kedves előttem szóló ahhoz hogy egy válasz 32%-os legyen nem egy negatív szavazat kell...
És tényleg mindegy az Impedancia, ne legyen kevesebb az erősítőé mint a hangfalé az a lényeg, az csak egy viszonyítási pont, (8 Ohmra 60W 4Ohmra 80W) ebben határozzák meg hogy hány Ohmon mit tud az erősítő, ha egy hangfal 6,789 Ohmos akkor az erősítő "alkalmazkodik" és 6,789 Ohmra adja le a teljesítményt...
Teljesítménybe meg rég rossz ha ugyanolyan. A hangfalakat mindig nagyobbra választják mint amit az erősítő tud, nem véletlenül, az erősítő le tudja égetni a hangfalat de a hangfal nem tudja tönkre tenni az erősítőt (eltekintve a minimum impedancia alatti hangszóróktól)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!