Az milyen 3d-s technika amilyen pl a Cinema City-s mozikban van és jár hozzá egy olyan szemüveg ami nem színes hanem átlátszó?
Sztereoszkópikus.
Amiről te beszélsz színes szemüveges 3D azt meg már évek óta sehol sem használják, összehasonlíthatatlan a kettő.
Annak az a működési elve, hogy a két képet egymásra vetítik de eltérő polarizációval. A vetítő vászon helyett egy olyan speciális felületet használnak, ami visszaveréskor megőrzi a fény polarizációs síkját és abban a síkban veri vissza a fényt ahogy az beérkezett. Ilyenek pl a fémes felületek. Pl ezüstözött bevonatú vetítő vásznat is szoktak használni.
Sőt saját kísérletem volt, két ilyen szemüveggel kipróbáltam, ha az egyik szemüvegnek a külső oldala felől (nem amerre a szára áll, az ellenkező, vagyis a külső oldalról) bevilágítok egy elemlámpával és megvilágítok rajta keresztül különböző fényt visszaverő tárgyakat, a fémes matt felületeken megmarad a polarizáció, vagyis a másik szemüveget a szemedre téve, az egyik szemeddel látod a fényt, a másikkal nem. Amikor elforgatod a vetítő szemüveget 90 fokkal, akkor felcserélődik a látvány a két szem között.
Ha ilyenkor a külső oldaláról átvilágított szemüveget elforgatod, akkor a másik szemeddel fogod látni a fényt, mint addig.
Azzal is kísérleteztem, hogy különböző retroreflektív (mikrogyöngyös fényvisszaverő prizma) anyagokat tettem oda vetítő vászon helyett.
Pl a fényvisszaverő mellények többnyire jól működtek így, de a régi vetítésre használt gyöngyvászon már nem működik semennyire a polarizáció megőrzésében.
Az is érdekes, hogy pl egy fém lap amit finoman megsmirgliztem, az alkalmas volt, hogy rá vetítsek polarizált fényt és működött a látvány.
Olyan fém ami véletlenül bekerült a képbe mint pl egy bringa fém teleszkópja szintén megtartotta a fény polarizációját a csillogó részein.
Szóval a lényeg ennél a vetítésnél, mindkét szemnek való képet egyszerre kivetítik de eltérő polarizációs síkkal. A rajtad lévő szemüveg, ami szintén eltérő síkú polarizációs szűrőket tartalmaz (mint a vetítő oldalon), az válogatja szét, melyik szemeddel mit fogsz látni. Így jön létre a 3D hatás.
Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, ha még nem kísérleteztél polarizált fénnyel. Ezt valójában úgy lehet leginkább megérteni ha kipróbálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!