Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hogyan lehet kiszámolni azt...

Hogyan lehet kiszámolni azt az objektív paraméterei alapján, hogy egy adott DSLR vázhoz az obi maximálisan kihasználható-e, vagy hogy a váz kihasználható-e?

Figyelt kérdés

2012. jan. 18. 17:17
 1/8 anonim ***** válasza:

A kérdésednek nincs értelme. Mi az, hogy "maximálisan kihasználható"?

A fotózás művészet, nem egy egzakt tudomány. Mindent lehet mindenhez használni, csak kreativitás kérdése.

Szerintem kicsit még olvasgass pl. a pixinfó meg a fotózz.hu alapfokú cikkei között. Szép lassan el fogsz jutni addig, hogy kitalálod, mit is akarsz kérdezni.

2012. jan. 18. 18:39
 2/8 A kérdező kommentje:

Azt hogy van egy váz mondjuk 10 megapixellel,

akkor nem biztos, hogy rá érdemes tenni egy másfélmilliós ilyen-olyan optikát, mert a leképezése jobb, mint ami a váz felbontása. De az ember szeretné kihasználnia A VÁZÁT, EZÉRT KÉRDEZEM, HOGY mi az ideális.

2012. jan. 19. 21:26
 3/8 anonim ***** válasza:

Akkor ez egyszerűbb. Még 6 megapixelen sem tudok olyan objektívpárt mondani, ahol az optikailag jobb ne csinálna láthatóan szebb képet. És olyan felbontású vázunk sincs, amit az objektív nem tud feloldani.

Az üvegbe fektetett pénz általában megtérül.

2012. jan. 19. 22:03
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem is értelmetlen a megközelítés. A csip meg a lencse természetesen lényeges a végső kép megjelenésében, de mindkettő másért felelős, máshol tud domborítani vagy rontani. A pixelbuzeráns megközelítés meg végképp tévutakra vezet, ne ezen rugózz.

A fotózás nem arról szól, hogy álló farokkal számolgatjuk a paramétereket. Nézegess pl. régi Natgeókat, ahol a bennszülött tábortűznél dolgozó riporter befűzte az 1600-as filmet (és a nyitott rekesszel dolgozó lencse olyan színhibákat dobott, amire egy mai beltenyésztett pixelbvzi még a rendőrséget is kihívná) és a képek csudásan meséltek arról az estéről!

Naszóval kicsit nyáladzós lett, de a mai kezdő fotósok között rengetegen a pixeleket meg a CA-t buzulják éveken át...

2012. jan. 20. 00:10
 5/8 A kérdező kommentje:
Nem érdekelnek a pixelek. Egyszerűen a vázamhoz most van egy kitobi ami szar. Ezért jobbat szeretnék, de nincs arra pénzem, hogy fölöslegesen jó obikat vegyek. Azt sem akarom, hogy most kicsit jobbat veszek, aztán később eladom és megint feljelsztek, ezért szeretném belőni, hogy kb. mit érdemes. Canon EOS 500D-m van egyébként. A kitobi ojan zajos képet csinál, ami rosszabb, mint egy 2 megapixeles kompakt mellényzseb kép, azt se tudom például, hogy ez normális-e? vagy valami baja van a váznak?
2012. jan. 20. 08:43
 6/8 anonim ***** válasza:

Milyen kitobid van? IS-es 18-55? Mert akkor valami tényleg nem stimmel, annak szerintem elég jó a képe. Ha toldacuccot-on keresztül idelinkelsz két-három képet, akkor meg tudjuk mondani, mi a baj.

Túl jó obit nem tudsz venni. Én 24-70-et használok a húgom 500D vázán.

2012. jan. 20. 11:01
 7/8 A kérdező kommentje:

Ezt most csináltam állványról IS kitobival borús időben:

[link]

Ez egy másik manuális M42 Super-Takumar fix 50-es obival kézből:

[link]

2012. jan. 20. 13:39
 8/8 anonim ***** válasza:

Az első képnél kicsit kevés az 1/20, vagy távkioldót kell használni, hogy a gomb lenyomása ne mozdítsa be a képet. Jó volna tudni, hova került a fókusz. Ilyen teszteknél érdemes minden hibát, így a félrefókuszálást is kizárni. Pl. használj élőképet, nagyíts bele tízszeresen a SPAR feliratba és állítsd manuálisan rá az élességet. Abból többet lehet mondani. Ez így lehet még szar objektív vagy felhasználói hiba is. (Plusz az egész egy belndével túl van lőve, de ez az élességet kevésbé befolyásolja)

A macskás kép egyértelműen user error, ISO 3200 tök felesleges volt a témához. ISO 200 mellett is 1/200 lenne a záridő. Pici szembe derítés vakuval is bele férhetett volna.

2012. jan. 20. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!