A 3D-s technikáknál a bal, és a jobb szemem is ugyanazt a képet látja, vagy külömbözőt?
ezeket a technikákat ismerem:
-Keresztezett nézés
-Párhuzamos nézés
-Anaglyph eljárás
-Polarizált
-Side by side
hallottam olyanról, hogy valamelyik 3D-s filmet úgy csinálják hogy több kamera veszi fel a filmet
Ha mind a két szem ugyan azt látná, akkor nem lenne 3d.
De ha ismered a technikákat, azt nem értem, hogy a
"-Keresztezett nézés, Párhuzamos nézés" és a "Side by side" között te milyen különbséget véltél felfedezni?
1. válaszolónak köszönöm
2. válaszoló: pl. az hogy az első kettőhöz nem kell szemüveg, a side by side-hez meg kell :D
3. válaszoló: pont ezért kérdezem, mivel annak igazából úgy nem sok értelme lenne, de a többinél viszont el tudom képzelni :D
A térlátás alapfeltétele két egészséges szem megléte.
A két szemed két külön látványperspektívát közvetít az agyad felé, ami létrehozza a térérzetet, a térhatású képet. Próbáld ki, hogy becsukod az egyik szemed, majd kinyitod, és becsukod a másik szemedet, de közben persze ugyanazt nézed. Látni fogod, hogy az egyik "kép" kicsit eltérő szögben látszik, mint a másik.
A 3D-filmeket nem két kamerával, hanem eggyel veszik fel, de két külön perspektívából (két objektívvel egész pontosan, amik X fokos szöget zárnak be egymással), és az egymásra vetítés során jön létre a térhatású kép (pl. két projektorral, stb).
Az általad felsorolt technikák a képvisszaadás szempontjából fontosak (pl. polarizált, anaglif, stb), de felvétel tekintetében irrelevánsak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!