4 db 8 Ohm-os hangfalat szeretnék meghajtani 1 db 4 Ohm-os sztereó erősítővel. Hogyan kössem őket? (Részletek alant. )

Figyelt kérdés

Adott 4 db 8 Ohm impedanciájú Pz/Pn: 85/60 W teljesítményű hangfal. Egy darab erősítővel szeretném meghajtani, aminek kimeneti impedanciája 4 Ohm, max teljesítménye csatornánként 180W.

SOHA nem lesz meghajtva, egy pub diszkrét háttérhangosításához kellene a rendszer.

Sorba, vagy párhuzamosan kössem a 2-2 oldalt?

Nem fog elszállni a rendszer?

2011. okt. 6. 20:42
 1/8 anonim ***** válasza:

Bal oldalon és jobb oldalon is sorba, így 16 ohm lesz mindkettő, majd az erősítőre kötve 8 ohm eredő.

Így semmi baj nem lesz, csupán nem kapsz maximális teljesítményt, dehát azt írod nem is lesz szükség rá.

Ellenkező esetben 2 ohm-ot kapnál, amit nem biztos, hogy meghálálna az erősítő...

2011. okt. 6. 21:04
 2/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget!!!:D
2011. okt. 6. 21:12
 3/8 anonim válasza:

Nyugodtan kösd oldalanként párhuzamosan.

Ne parázz csak ne csavard max.-ra.

2011. okt. 6. 23:46
 4/8 A kérdező kommentje:
Ok, köszi, most már legalább abban biztos lehetek, hogy nem vágom gallyra a motyót...;)
2011. okt. 7. 09:01
 5/8 anonim ***** válasza:

Első válaszolónak fogalma sincs a dolgokról...

Nyugodtan kötheted párhuzamosan oldalanként a kettőt, eredő impedanciájuk így 4Ohm lesz, semmi gondot nem fog okozni. Ha torzításig nem hajtod, akkor örök életű lesz.

2011. okt. 7. 10:08
 6/8 anonim ***** válasza:

Utolsó, ahhoz képest, hogy én nem értek hozzá, te írsz baromságokat.

két 8 ohmos hangfal párhuzamosan kötve 4 ohm, ezt talán még te is felfogod.

A sztereo erősítők hangfalkimeneti párhuzamosan vannak kötve.

Ha a két 4 ohmos egységet rákötöd 2 ohmot kapsz.

9. osztályos fizika, melyik részét nem érted?

2011. okt. 7. 11:02
 7/8 anonim ***** válasza:
92%
Jaj te szerencsétlen, mentegeted magad , csak pont egy hangtechnikussal kezdtél ki. Erősítő kimenetét mióta kötünk párhuzamosan?????? ... két 8ohmos párhuzamban 4 ohm, hűha, ezt írtam én. Miért lenne 2ohm?? Nézzük butáknak is érthető módon (neked). Sztereó erősítő, két csatorna. Ezt te is értheted. Van 4 hangfal. NA fogunk ebből 2őt, párhuzamosan bekötjük, eredő 4ohm lett. Rákötjük az erősítő egyik kimenetére. Ugyanezt megteszük a másik két hangfallalaz erősítő másik kimenetére kötve. ÉS jééé, működik. De nézzük te miket írsz: " Bal oldalon és jobb oldalon is sorba, így 16 ohm lesz mindkettő," ismét látszik nem értesz hozzá, hangafalakat SOSE kötünk sorba!!!! (fogadjunk fingod sincs , hogy miért)
2011. okt. 7. 11:23
 8/8 anonim válasza:

Utolsó komment ott van! Én is hangtechnikusnak tanultam, csak rossz iskolát választottam... Na de, felteszek én is itt egy kérdést, ha már ilyen jól iskolázott emberek vannak. :)

Van 2 db házilag épített hangfalam és egy most épített mélyládám. A két front fejenként 12,5 Ohm, a mélyláda elvileg 8 Ohm-os, mert a hangszóró ami benne van az is annyi, de én 5,5-6 Ohm-ot mértem multiméterrel. Ezek mellé van egy Sony TA-F410R sztereó erősítőm. 4-16 Ohm-ig bírja. Hogy kössem be ezt a 3 hangfalat, hogy jó is legyen?

2013. febr. 21. 11:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!