Hogyan tudok 5.1 es hangal kiírni dvd-t?

Figyelt kérdés

Töltöttem le egy koncert felvételt ami 5.1 ben szól, elvileg.Simán kiíram Nero express-el de csak 2.1 ben szól.

A menübe kitudom választani hogy 5.1 , még a hang is megváltozik de csak 2 hangfalból szól a zene.Valami külön dvd író program kell 5.1-es filmek kiírásához hogy jól működjön a hang?

2011. okt. 2. 14:48
 1/5 anonim ***** válasza:

A Nero alighanem átkonvertálta a filmet kiírás előtt, azért lett csak 2.1 a hang 5.1 helyett. Milyen formátumú filmről van szó amúgy? Avi, mpeg, mkv, DVD-videó, stb?

A megoldás az, hogy ha van egy DVD-videó formátumú anyagod (Video TS, Audio TS mappák), vagy egy olyan konténerfile-od, amiben a hang 6 csatornás, akkor előbbit DVD-videó írása-üzemmódban kell kiírni, a többit meg (pl. avi) adatlemezként.

Amúgy biztos, hogy a filmed valóban 6 csatornás? Nem lehet, hogy a menüben jelzettek ellenére is csak 2.1-es a hang?

2011. okt. 3. 22:15
 2/5 A kérdező kommentje:
Rendesen DvD-ként írtam ki nem adat lemezként. A hangfalat nemtudom rákötni a gépre tehát nemtudom letesztelni, de szerintem biztosan 6csatornás. Volt egy olyan programom amivel meglehetett csinálni hogy a 2.1 es filmeket/videókat kilehetett írni úgy, hogy mindegyik hangszóróból szóljon, azért gondoltam lehet valami speckó program kell hozzá, mert sok lemezt írtam már de még 5.1 es hangal még nem ! Tehát nemtudom mi lehet a probléma, de köszönöm a válaszodat!
2011. okt. 4. 20:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Amúgy igen rendes DvD formátum (audio/video TS).
2011. okt. 4. 20:45
 4/5 anonim ***** válasza:

Nos, akkor első lépésként meg kell állapítani, hogy valóban 6 csatornás-e a videód, mert lehet, hogy nem. Az egy dolog, hogy szerinted az, és egy másik, hogy ténylegesen az-e.

A legegyszerűbb, ha valamilyen lejátszó programban (pl. VLC Player) megnézed a médiatulajdonságokat. Azért a VLC-t ajánlom, mert az egyértelműen kijelzi a hang formátumát és a csatornák számát, sőt, még a bitsebességet is. Ahány hangsáv a filmhez tartozik, az mind látható lesz, annak minden adatával együtt.

A lejátszóprogramokban hangsávot is tudsz váltani lejátszás közben, célszerű azt is végigpróbálni, mert attól, hogy a menüben fel van tüntetve az 5.1, még nem biztos, hogy a dvd-összeállítás is tartalmazza azt. Főleg letöltött filmek, DVD-ISO-k, vagy VIDEO TS-könyvtárak esetében gyakori, hogy a fileméret csökkentése miatt a másolat készítője kikapcsolja valamelyik hangsávot, az nem kerül leszámolásra a DVD-mappa renderelése során, így a menüben ugyan benne marad az arra vonatkozó link, de tényleges média nem lesz mögötte.

Ami azt illeti, elég régóta írogatok lemezeket, mindenféle programmal vegyesen, de még nem találkoztam olyannal, hogy egy Nero az íráskor megváltoztassa egy filmhez tartozó kevert hangsáv csatornáinak számát. Ilyet max. egy írás előtti konvertáláskor tudok elképzelni, persze ezzel együtt lehet, hogy az újabb verziókban van már ilyen funkció... nem tudom, valamikor a 8-9-es Nero táján váltottam át másik íróra.

Át kéne nézni a programod beállításait, hogy esetleg ki van-e pipálva valami olyan opció, hogy a sokcsatornás hangforrást minden esetben konvertálja át 2.1-re, és ha van ilyen, akkor azt kapcsold ki.

Alapesetben az íróprogram nem nyúl bele a médiába, érintetlenül hagyja a képet és hangot is, csak ír, de nem tesz mást. Ha a 2.1-es hang "mindegyik hangszóróból szól", attól még nem lesz 5.1, hiszen csak 3 és nem 6 hangcsatorna van, de a hiányzó sávokat nem lehet a semmiből pótolni.

Azért csodálkozom kicsit ezen a problémádon, mert én ahány filmet eddig megírtam, mindig én határoztam meg a hang formátumát és csatornaszámát, sosem a program, és elhiheted, hogy elég sok 5.1-es filmet írtam már, Dolby Digital-t és DTS-t vegyesen.

Mondom, csináld azt, hogy leellenőrzöd, hogy tényleg 5.1-es hangja van-e a filmednek, és ha igen, akkor megkeresed azt a bizonyos konvertáló pipát (ha létezik) és kikapcsolod azt a kijelölést.

2011. okt. 4. 23:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Megnéztem , biztos hogy 6 csatornás.. Most nero 11-el írtam ki, és most sem 5.1.ben.. Néztem a beállításokat semmi nem vonatkozik arra hogy hány csatornás legyen a kiírt dvd. Lövésem sincs hogy miért nem írja ki rendesen..
2011. nov. 16. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!