Vettem 4.7GB-os cd-t (DVD CD), az van ráírva hogy "16X-os írás" ha én nem 16x-os ba írom ki a fimet vagy zenét amit a CD-re szeretnék tenni hanem például 8X-os ba akkor be fogja olvasni a lejátszó? Vagy akkor már csak a számítógép olvassa be?
Ez az érték a maximális írási sebességet jelöli, ami azt jelenti, hogy az ilyen lemez írható 1x, 2x, 4x, 8x, 16x-os sebességgel, vagyis rövidebb idő alatt.ó is.
De a jobb végeredmény érdekében célszerű alacsonyabb sebességen írni, ahogy az előző kolléga is mondta, pl. 4x-esen. Én is így szoktam, és nincs is semmi gondom. Ez persze DVD-re vonatkozik, hiszen ott több adat kerül felírásra kisebb helyen.
CD-t simán lehet 16x-osan írni, ott az egy szokásos, átlagos írási sebesség (nálam legalábbis).
Egyes asztali készülékek jobban szeretik az alacsony írási sebességen megírt lemezeket, számítógépeknél elvileg mindegy, az újaknál legalábbis mindenképp.
"számítógépeknél elvileg mindegy, az újaknál legalábbis mindenképp."
A tárolás és a lemezminőség miatt nem mindegy.
A kis lézer égette lyukacskák annál deformáltabbak és csipkézettebb szélűek, minél nagyobb az írási sebesség.
Persze a lemez minőségén is múlik. De a hordozóanyag oxidálódik, a lyukak széle "rozdásodik". Minél alacsonyabb sebességgel és minél szabályosabb formára van égetve a lyuk, annál tovább marad alkalmas a lejátszáskori felismerésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!