Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Két UHF antennát össze lehet...

Két UHF antennát össze lehet kötni, hogy erősebb legyen a jel?

Figyelt kérdés

A földi digitális TV jeleket (Mindig TV) akarom hibátlanul befogni!

Van egy régi, de elég erős (nagy) yagi antennám, jön is vele minden csatorna szépen.

De télen, meg rosszabb időjárás körülmények között előfordult, hogy a MUXA-n lévő csatornák jöttek, a MUXC-n lévő csatornák ( DunaTV, Duna Autonómia...) pedig nem, vagy csak gyengén (kockásan)

Ilyenkor egy kicsit elmozdítom a kellő irányba, akkor bejön, de volt, hogy a MUXA csatornák romlottak el. Mintha nem is egy helyről sugároznák őket.( Tokajról )

Van egy lepke antennám is, amely valamikor erősítős volt, de már kiszereltem belőle, mert az erősítője nem ért semmit.

A lepke antennát hozzá lehet-e valahogy kapcsolni a yagi-hoz a jobb vétel érdekében?

Vagy esetleg van egy nagy parabolatükröm, ennek az elhelyezésével lehet-e segíteni a földi digitális TV vételt?

Van ebből valakinek tapasztalata?

2011. márc. 22. 19:57
 1/8 anonim ***** válasza:

Igen, össze lehet kötni, de sikerrel csak pontosan egyformákat. Az összekötés is csak pontosan megtervezve, egyforma hosszakkal, a kábel rövidülési tényezőjét is figyelembe véve kell megcsinálni. Folytassam?

Jobban jársz, ha veszel (csinálsz) ide méretezett antennákat.

Miért? Mert a régi antennák szélessávúnak mondottak, de azért jellemzően az UHF sáv alsó részén teljesítenek jól, mert az analóg adások inkább a sáv elején voltak, a digitális meg manapság inkább a sáv felső felén van.

2011. márc. 22. 20:11
 2/8 anonim ***** válasza:

Folytatom, nem elriasztó szándékkal:

Az egyforma antennáknál is lényeges a kettőnek egymástól való távolsága, ez egyébként a hullámhossz függvénye, valamint a kettő között is kell bizonyos minimális távolságot tartani...

2011. márc. 22. 20:14
 3/8 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy érdemesebb lesz beruháznod egy antennára. Elvileg a régi UHF antennák jók a mindigtv-hez, de ez csak elv. Mint a gyakorlat is mutatja (nálad), van amikor jó, van amikor nem. Nézz körül a piacon, próbáld meg egy kimondottan erre a célra készült antennával. Például itt is tudsz válogatni:

[link]

Nem nagy a különbség a régi antennákhoz képest, de azért van. És sokat jelenthet.

2011. márc. 22. 21:45
 4/8 anonim ***** válasza:
Vegyél bele,vagy hozzá erősítőt,azzal biztosan jó lesz.
2011. márc. 22. 22:28
 5/8 A kérdező kommentje:

20.11 ill. 20.14-es nagyon jól leírtad, ezért nem kezdtem még bele kísérletezésbe!

Köszi!

Erősítőt nem akarok bekötni. (van éppen elég világító kis lámpácska a házban.)

21.45-ös Pont a beruházást akarom elkerülni.

Még eddig nem mondtam, hogy a padon csak a földre van letéve az antenna, pont azért, mert csak ki akartam próbálni régivel bejön-e.

Ha ezt kiraknám a tetőn kívülre egy árbócra az sokat jelentene?

Eddig azért nem raktam ki, mert ott aztán ha egyszer beállítom utána nem nagyon tudom ám mozgatni.

2011. márc. 23. 15:45
 6/8 anonim ***** válasza:

Első vagyok..

Tudod mi a legjobb az antennának? MAGASSÁG!

Nézd meg hol vannak a TV adók, meg azért nézz fel a rendőrség épületére, és minden világos lesz (bár azt hiszem eddig sem volt sötét).

Erősítő alig-alig ér valamit, az aligot nem nagyon lehet erősíteni...

Másik véglet, földbe ásott antennát még tuti nem láttál működni, mert nem tud a szerencsétlen...

2011. márc. 23. 16:59
 7/8 A kérdező kommentje:

Ma láttam egy háznál egy yagi és egy lepke antennát egy árbocon, ahogy én is elképzeltem, mindkettő Tokajnak állítva.

Igaz, mindkettő új volt.

2011. márc. 24. 17:58
 8/8 homo ludensz ***** válasza:
Régen mikor még nem volt műhold sokat foglalkoztam távolsági tv. vétellel (tv.DX). Az a véleményem hogy még két yagi antennát is csak pontos illesztéssel szabad közös működésre birni mert nem hogy összegződik a teljesítményük de lerontják egymást. yagit és lepkeantennát láthattál egy árbócon csak mindegyik egymástól külön külön dolgozik más más tartományban.Az "tű éles" yagi kis látószögű de messzire lát,míg a lepke és hasonló antennák széles 180 fokban látnak de közelre.A parabolatükör most nekem a műholdakra néz őt pedig 2 leszedőfej nézi hogy mit gyűjtött be. Ezt nem tudom hogyan lehet digitális vételre birni? reflektorként?
2011. márc. 28. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!