3 utas hangfal bekötése hangváltó nélkül? Kiváltása kondikkal?
Hangfalépítésbe kezdtem, megvásároltam a hangszórókat,ami minden erre a "projektre" szánt pénzemet elvitte. Már a ládaépítésnél tartok, de hangváltóra mostanság nem "fussa".:) Olvasgattam a neten, h különböző kondikat "sorbakötözgetünk", s ideiglenesen jó. Nem vagyok műszaki ember, úgyhogy csak lassan mondjátok!:)Nem kell profi megoldás, bár tudom, h így nem is lehet, csak annyit szeretnék, h ne csapjam szét a közepet, magasat, s aránylag jól is szóljon. Később természetesen lesz benne váltó, de egy hét múlva élesben kellenének a hangfalak.
A rendszer 8 ohm-os. 250 W mély, 100 W közép, 100 W magas
"Minden megoldás érdekel!":D
Milyen mély, milyen közép, milyen magas. Piezo magas pl teljesen más kategória mint a dóm magas.
Az erősítőt nem szabad erősen kapacitív terhelésnek kitenni. Ilyenek a piezo-magassugárzók. A piezo sugárzók bármelyik erősítőt oszcillációra kényszeríthetik, ha nem stabil 20kHz felett. A piezo sugárzókkal tipikusan egy kondenzátort szoktak sorbakötni, hogy tompítsák, ezt érdemes kicserélni mondjuk egy 47 Ω 5W ellenállásra, hasonló tompítást végez, de cserébe így már eléggé rezisztív terhelésünk van. Normál rezisztív, vagy induktív terheléssel nincs probléma.
Pont most írtam, hogy a magasakhoz 47 Ω 5W ellenállás kell nem kondi ha piezo :) Elvileg szebben is fog szólni, és nem nyírja ki az erősítőd.
Középhez és mélyhez még nem kellett soha ilyet csinálnom nem néztem utána, csak ennyiben tudtam sajnos segíteni. De kérdezd meg egy hifis fórumba, az a biztos
Bocsi, leírtad a magashoz a kondit, vagyis ellenállást. Szóval az adatok:
Magas: 150/300W, 2000-20000Hz 4, és 8 ohmos rendszerhez is jó a gyártó szerint.
Közép: 100W, 50-10000Hz, 8 ohm
Tehát akkor hogyan is csináljam?
Sajnos nincs egyszerű megoldás.
Ha lenne, nem kérnének annyi pénzt a gyári hangfalakra.
Sok számítás, próba, számítás, próba kell.
Lehetne tanácsot adni, de minek?
Vagy agyonvered a magas sugárzót azonnal(a mély hangszórók strapabíróbbak), vagy kibírhatatlan hangja lesz.
Ezért ajánlom, inkább várj egy kicsit és gyűjtsél.
Még egy kérdésben kérném a segítségeteket. Kaptam ma ajándékba egy pár kétutas hangváltót. Dilemma van.:) a.)Vagy nem kötöm be a közepet, még nem szerzek 3 utas váltót, és úgy használom.
b.) Lehet, hogy hülyeséget mondok, de olyan lehetséges, hogy a hangváltót rákötöm a magasra, és a középre, a mély pedig megy rájuk direktbe???? Ez működőképes alternatíva? Ha nem, akkor marad az "a" egyenlőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!