Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Egy 6 voltos 2 Amperes bluetoo...

Tamás321 kérdése:

Egy 6 voltos 2 Amperes bluetooth rádiót ráköthetek egy 12 voltos, 14 Amperes akksira úgy, hogy a rádió mellé sorosan bekötök egy 12 voltos izzót?

Figyelt kérdés
Így, ha sorosan össze van kötve két fogyasztó, amiből az egyik a rádió, a másik az izzó, akkor egy fogyasztóra 6 volt jut. Az izzó csak fél fényerővel működik a 6 volt miatt, de a rádiónak pont megfelel. De a rádió csak 2 Amperes, mert 3 watt teljesítményű és 6 voltos. Ebből következtetem, hogy 2 Ampert vesz fel. Én összekötöttem párhuzamosan 2 darab 7 Amperes akksit, ami így 14 Amper. Tehát, ha belevezetem azt a 14 Ampert a 2 Amperes készülékembe, tehet benne kárt, vagy alkalmazhatom nyugodtan az általam felvázolt bekötést?

#rádió #2 amper #17 amper
tegnap 22:55
 1/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Az akku töltési kapacitását az Ah (amperóra) fejezi ki.

Nem A (amper).

Innen indítsd újra a processzort.

----------------

Másik dolog:

230 V-os konnektorod 16 A terhelhetőségű. Hogyan mered beledugni a telefonod dugasztápját? (Parasztosan: töltő.)

Vagy a kis éjjeli lámpát.

Nem félsz, hogy 16 A rögtön agyonveri?

tegnap 23:13
 2/7 anonim ***** válasza:

Az előző válaszadó megint félre érti a kérdést, és valamit válaszol.

Nem a kapacítással van baj, ahnem a feszültséggel. 6V-os készüléknek a 12V sok. És nem fogod tudni így izzóval lekorlátozni 6V-ra a feszültséget. És itt nem "játszik" az akkumulátor kapacítása. Akkor tudnád pontosan korlátozni a fesz.t ha pontosan olyan izzót kötnél sorba a rádióval aminek pont ugyanolyan az ellenállása. De a rádió meg nem mindig ugyanannyi áramot vesz fel, mert függ a hangerőtől. Ide neked a kettő közé valami szabályzott elem kell. Legcélszeerűbb nézni valam DC-DC konvertert ami a 12V-ből 6V-ot csinál. És legalább 2A terhelhetőségű.

tegnap 23:28
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Akkor talán egy fesszabályzó oldja meg a dolgot. Ez jó? 3 Amper:

[link]

tegnap 23:34
 4/7 anonim ***** válasza:
Akár jó is lehet, de nincs ráírva, hogy milyen elven működik. Az igazán jó az a DC-DC konverter mert annak jó a hatásfoka.
tegnap 23:39
 5/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem értettem félre, csak a többi részére még nem tértem ki, mert ilyen abszurd dolgok voltak leírva, előbb ezeket akartam tisztázni:

"belevezetem azt a 14 Ampert a 2 Amperes készülékembe"

Azért írtam, hogy újra kellene indítani a processzort, majd utána rátértem volna a többire is. És nem csak "valamit válaszoltam", hanem lényeges fogalmakat tisztáztam. Nem hiszem el, hogy itt mindig kötekedni kell valakinek, másikat módszeresen hülyének nézni.

2. Nem bírtad volna megállni szemétkedő megjegyzés nélkül.

ma 00:10
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha találnál is éppen megfelelő izzólámpát, akkor is a fele teljesítmény veszteségként jelentkezne az izzólámpán. De az izzólámpa, vagy soros ellenállás egyébként sem felelne meg, mert, ha a rádió áramfelvétele változik, akkor a rádióra jutó feszültség is változik, ami nem igazán jó dolog. Ha hagyományos (analóg disszipatív) stabilizátort használnál, akkor annak ugyan igen stabil a kimeneti feszültsége, de azon is a fele teljesítmény veszteségként jelentkezne. Ma már erre a jó hatásfokú megoldás egy kapcsolóüzemű egyen/egyenfeszültségű átalakító.

Az általad linkelt átalakító:

[link]

Az átalakító hatásfoka a fenti link szerint 95%, ennek alapján ez kapcsolóüzemű.

ma 01:24
 7/7 anonim ***** válasza:

"Tehát, ha belevezetem azt a 14 Ampert a 2 Amperes készülékembe, tehet benne kárt, "

Tisztázni kellene, hogy nálad mit jelent az amper. Mert az látszik, hogy nem ugyanazt mint amire mi gondolunk.

ma 05:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!