Tudnátok segíteni, UV/LUV lámpa vásárlásához, fluoreszkáló kövekhez?
Willemit, franklinit, kalcit, ásványokhoz keresek UV/LUV lámpákat, melyeket hálózatról táplálnék. A szaki, akitől vettem a köveket, azt ajánlotta, szűrővel ellátott, 254nm-es lámpákat vegyek hozzájuk.
Aki, már foglalkozott ilyennel, van e valami tanácsa, mire kell, még figyelnem, illetve tudnátok ajánlani boltot/webshopot, ahol ilyen lámpa egyáltalán fellelhető?
Szia,
A 254nm az már az UV C tartomány az eléggé karciogén is! Veszélyes!
A legtöbb ásvány már UV B -ben is szépen reagál tapasztalatból mondom.
És nagyon ritkák az olyan ásványok amelyek UV B -ben vagy nem reagálnak csak UV C -ben illetve hogy a hullámhossz függvényében más színnel reagálnak az is ritkább tulajdonság.
Nyilván a reakció mértéke az különbözni fog UV C -ben sokkal intenzívebb a látvány.
Ezt azért írom mert én egy kiszuperált de működőképes pénzvizsgáló lámpát szereztem be az egy keményebb UV B -t tud és annak a fényében is gyönyörű reakciókat kapok. A kalcitok java narancssárgában, a baritok fehérben a rubin wörösben a Willemit pedig a saját több színében reagál. A fluoritok is szép reakciót adnak.
UV C -ne én is gondolkodtam hátha még szebbek lennének.
De akkor arra jutottam jobban járnék ha UV C ledeket rendelnék Kínából és magam forrasztok össze egy kis panelt. Meg az UV C tényleg lehet veszélyes is nem játék. Még nem tettem le róla teljesen de valószínű nincs nagy jelentősége.
( Bár árusítanak fertőtlenítésre UV C lámpákat én azt nem hiszem el hogy tényleg valóban azok, a legtöbbje valószínű átverés és valójában UV A meg UV B lámpákról van szó. Én ezekben nem bíznék hogy tényleg azok, bár nyilván van közöttük valós UV C forrás is. Viszont cserében mindegyik elég borsos áron van. 25-30k huf / ilyen lámpa ennyiért nem éri meg zsákbamacskát venni. )
Köszönöm a körültekintő választ, megkérdezném, hogy milyen márkájú/típusú az említett pénzvizsgáló lámpa?
Valamint kicsit én is utána néztem jobban és a 254 nm mellett, még ajánlják a 365 nm-t is, ami , már elvileg hosszú hullámú és ezek szerint kevésbé veszélyes is. Akkor egy ilyen lámpa is megfelelő lehet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!