Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A 90-es években Magyarországon...

A 90-es években Magyarországon egy kazettás, Sony walkmanhoz egy minimálbért kereső ember könnyen hozzá tudott jutni, vagy ahhoz a fizetéshez az a készülék drága mulattság volt?

Figyelt kérdés
Újonnan, nem használtan.
szept. 30. 18:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg ugyanott a műsoros kazetták árait is. Majdnem napi fizetés volt 1 db. Üres + lemezboltban átmásolás hasonló árban.
szept. 30. 22:19
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

#11: Azt azért tegyük hozzá, hogy:

- egy rendszerváltás (pontosabban gengszterváltás) után voltunk

- az átlagbér kissé magasabb volt (13446 Ft volt 1990-ben - [link] - aki Sony Walkman-t vett, az feltehetőleg átlagbér felett keresett)

- kissé más volt a médiafogyasztás (a lineáris médiaszolgáltatások - rádió, TV - jobban nézettebbek/hallgatottabbak voltak, a mobil médiahallgatás nem annyira létezett, inkább a hordozható magnetofonok/táskarádiók voltak elterjedtek, a médiatartalmak nem terjedtek ilyen gyorsan, mint manapság)

- a magyar híradástechnika termékei (BRG, Orion, Videoton,....) még elérhetőek voltak

- a kalózmásolatok elterjedtek voltak

szept. 30. 23:15
 13/20 anonim ***** válasza:
66%
#12 Tudom, én is vettem fel rádióból (thx B. Tóth László) néha komplett lemezeket is, de egy jobb üres kazetta is 2-3 órányi fizetés volt. Ez nem panasz, csak tények. Lehetett hallgatni a Danubius rádiót is...
szept. 30. 23:55
 14/20 anonim ***** válasza:
74%
Mellesleg egy jobb szakmunkás keresett ennyit, ha egyáltalán. Egy gyorsétteremben pl. kb. fele ennyit fizettek.
szept. 30. 23:58
 15/20 Katona Dius ***** válasza:

Nekem a 2000es évek elején lett véve discman (tudom, az nem walkman), az árára nem emlékszem, de még a mai napig működik. Szóval lehet, hogy a fizetéshez képest drágák voltak ezek a dolgok, de iszonyat tartósak, szóval ár-érték arányban igenis olcsók.

Mert akkor lehet, belekerült 4-5ezerbe egy ilyen holmi, de 10+ évig bírták. A telefonok, tévék, stb, most több havi fizetésre is rúgnak akár, és bírják max 5 évig. A tévé talán tovább, de a telefon jó ha a 4évet kibírja. Pont nyáron kellett lecserélnem a 3 éves telefonomat, mert tönkrement. És nem dobálom, nem használom agyon, sms, messenger, telefonálás kb. És így sem bírta 3 évnél tovább, árban meg olyan 2-300ezerbe fájt.

okt. 2. 21:42
 16/20 anonim ***** válasza:
1 db alapján vonsz le te is ilyen következtetést? Nekem van egy 9 éves Samsungom, abban legfeljebb a GPS ment tönkre, meg egy hasonló korú Nokia Lumiám, egyik sem felső kategóriás, és sorolhatnám. És régen sem bírta minden 10+ évig.
okt. 2. 23:36
 17/20 Katona Dius ***** válasza:
Nem is minden, persze. És a telefonok is bírhatják sokáig, bár nálam valamiért 4 évnél tovább egyik okos sem bírta. De én úgy tapasztaltam, hogy a régebbi dolgok tartósabbak voltak, így még ha nem is voltak kimondottan olcsók, de sokáig bírták, így jobban megérte venni, mint most a szintén drága, de átlagosan kevesebb ideig bíró dolgokat.
okt. 2. 23:39
 18/20 anonim ***** válasza:
Pedig bizony a régebbi dolgok jobban bírták. Ezekre mondják hogy "még a tervezett elavulás előtti időkből"...
okt. 3. 00:16
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Sok régi háztartási gépem is van. Semmim nem ment még tönkre 1-2 év után.
okt. 3. 08:35
 20/20 anonim ***** válasza:
Akkoriban nem csak a Sony, hanem a szintén japán Sanyo is nagyon jó hangtechnikás cuccokat gyártott, legalábbis a kompakt méretű osztályban, viszont jóval olcsóbbak voltak! De amúgy márkától függetlenül általánosságban nem volt annyira luxus egy walkman, kb. a havi nettó átlagkereset alig egyharmada. A Sony persze kissé drágább volt, de az se vészes, és ha nem is Sony, de nekem is volt walkman-em, pedig sosem voltunk gazdagok, de szegények se, átlagemberek.
okt. 3. 20:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!