Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Régi televízióban milyen...

Régi televízióban milyen veszélyes anyag lehet?

Figyelt kérdés
szept. 18. 08:31
 1/9 anonim ***** válasza:
51%
Higany
szept. 18. 08:32
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm
szept. 18. 08:38
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Jobb ha nem bántod azt a TV-t. Egyébként a kijelzőjében vannak mérgező anyagok, az alaplapon és a dobozában nincs.
szept. 18. 09:16
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
Híradó
szept. 18. 10:28
 5/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Higany nincs benne, a képcső üvege ólommal adalékolt, főleg hátsó / belső része, a röntgensugárzás megfogására.

Nem véletlenül nehezek ezek a készülékek, az nem csak az üveg miatt van.

A forrasztások régen voltak ólomtartalmúak, még a fadobozos Orion, Videoton stb. korszakban. Azok már régen elhullottak. Amivel manapság találkozni lehet, akár hulladékként is, azok már nagy eséllyel ólommentesek (de nem a képcső).

szept. 18. 10:31
 6/9 anonim ***** válasza:
71%
Brutál nagy vákkum, ami házfalat is kidönt, ha előlről törik be a képcső. A korai teljesen csöves tv-kben még találkoztam azbeszt zsinórral, ami a forró alkatrészeket rögzítette. Tüdőrák! A csövekben lehet kis mennyiségű radioaktív anyag az elektródák bevonatában. Alacsonyabb fűtőteljesítmény és anódfesz miatt mindent bevetettek. Ólmos forrasztóón a 2000-es évekig még előfordul. A szüleimnek 1990-től 2015-ig volt egy orion műanyag dobozos színes tv-jük. A rábeszélésemre cserélték le, mert soha el nem romlott, napi 5-6 órát ment. Az alaplapja még megvan, és bizony fenyőgyanta szagú a forrasztás, ha pákával odanyúlok. A szintetikus gyanta előbb jött, mint az ólommentes forrasztás, ez tuti még ólmos, és úgy is viselkedik.
szept. 22. 10:57
 7/9 Kitalátor válasza:
A képcsőben található több kg ólompor mellett a kondenzátorok halogénezett szénhidrogénnel vannak (ha már kiszáradtak, akkor voltak) töltve.
szept. 23. 10:07
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
A réztekercs önmagában nem veszélyes, csak amikor pont az ablakod alatt verik le a tesók a képcső nyakáról, és akkorát szól, hogy majdnem kiesnek az ablakok. Lomtalanításkor túl közel tettem ki a tv-t a házunkhoz, és majdnem kárt okoztak. Köv évben 3 régi monitort is kidobtam, de azokból kiszedtem én a rezet, és minden csavarral jól összeszereltem a monitorokat. 2 csavart el is fúrtam kicsit kib-szásból, meg ragasztót is használtam. Azután messziről néztem, ahogy próbálják szétszedni, és végül kisbaltával verték szét a műanyag házat. Érték meg nem volt benne. Hogy káromkodtak a végén! Öröm volt nézni őket. Kitettem a régi LCD TV-met is, de azt is kibelezve, full összeszerelve, benne lomok nehezéknek. Az új okos TV-m dobozába szépen becsomagoltam. 15p után autóba tették. Milyen meglepi lehetett! Aki nem tanul, nem dolgozik, és kineveti, lenézi a másik embert ezek miatt, az járjon így!
szept. 24. 04:41
 9/9 anonim ***** válasza:

Huh, nem gondoltam volna hogy ilyen veszélyes ha betörik a TV kijelzője

Nekünk anno a CRT TV képernyővel esett a padlónak az asztalról, nem törött be érdekes (és ezek szerint szerencsés) módon.

szept. 25. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!