Mi okozhat égett szagot erősítőnél?
Vettem nemrég egy mini erősítőt:
Azért ilyet vettem, mert diy projekthez kellett, és a hangfal hátuljára rögzítettem. A hangfalban ezek találhatóak: 1db 80W JBL mélynyomó, 1db Videoton 120W közép, és 1db JVC 150/300W magas.
Lényeg a lényeg, van az erősítőn USB bemenet, gondoltam kipróbálom, telefonról tudok-e zenét játszani USB-n keresztül, de csak töltötte a telefont, de elkezdett égett szag jönni az erősítőből. Azonnal kihúztam a telefont, a szag megszünt, az erősítő egyébként működik rendesen, a szagot már nem érezni.
Mi okozhatta ezt?
hat 12v os bemente van
lehet direkttben arra kotottek USB t (remelhetoleg veletlen nem szeria hibaban)
vagy arra IS (szinten valami hibas legyartas miatt)
elsokorben
de adatokat nem latok
lehet semmi vedo elektronika nincs, nincs amper korlatozas es ahogy legyartottak az sokkal kevesebbet bir, mint amit telo felvett
szerintem pendriveokhoz tervezik inkabb ezeket
"Beépített saját MP3 lejátszóval is rendelkezik, USB pendrive-ról, vagy SD/MMC kártyáról tud MP3-at lejátszani."
leiras ezt irja
egy telo foleg ha mai valami komolyabb probalhat felvenni rengeteg ampert
ilyen cuccokon hagyomanyos regi usb szokott max lenni amugy is
ez 0,4A (2,5W) ra van tervezve max
pendrive/SD az 0,1A (0,5W) alatt marad altalaban
egy mai telo 20W ot tud felvenninaltalaban legalabb az 4A ...
csak 10szer akkoraval volt megterhelve
de ez csak elmelet hogy elsoben mi lehetett a gond
szet kene kapni megnezni mi egett szet es visszaforrasztgatni vagy cserelni
az a baj hogyha mas is serult
mert ha usb t nem tudod tobbet hasznalni ez van
de ha mast is sertett kesobb azok is kieghetnek
tuzveszely is lehet miatta,
ez egyen aramnal kis teljesitmenynel sincs kizarva sosem
"Mi okozhatta ezt?"
Valamelyik alkatrész túlmelegedése.
Hogy melyik melegszik és miért az nagyon sok mindentől függ.
Ebben a kategóriában jellemző "megoldás", hogy elintézik egy 7805 stabilizátorral (parasztosan: stabkocka). Ami ugyebár disszipatív.
A telefonoknak ilyen esetben illik 500 mA áramfelvételre korlátozni önmagát azáltal, hogy érzékeli az adatportot, ezért ahhoz kell igazodnia, mintha egy standard PC-port lenne, ami 500 mA áramot bír.
Viszont ilyen esetben 7 V-ot kell ejteni:
7V x 0,5A = 3,5 W
Normális hűtés nélkül nem olyan kevés.
..........
Leminősítéseket nem én intéztem, valószínűleg a Sérült unatkozott megint. Neki megvan erre az eszköztára, három loginnal, három internetről is képes szorgoskodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!