A kazettás magnóknál annak idején miért nem terjedt el a negyedsáv monóban történő felvételkészítés?
Értelmetlen kitalációkat nem nagyon szoktak szabványosítani.
Félsáv monóval kezdődött a technika, ami a sztereó igényével tovább feleződött.
Ha te az egyik negyedsávra külön akarsz rögzíteni, a törlőfejet is negyedsávosra kellett volna készíteni, továbbá vállalni a sávok közötti áthallást és a csökkentett szélesség miatti minőségromlást a jel/zaj viszony és torzítás tekintetében.
Ez úgy nagyjából a komplett hülyeséggel egyenlő.
"Többe került volna kifejleszteni"
Alapból tud ilyet, hiszen felvétel készíthető két független monó jelforrásról is.
Az áthallás a két csatorna között probléma lenne, ami sztereó jelnél nem vehető észre.
A törlőfej miatt igényelne némi átalakítást ha a két monó csatornát nem egyszerre akarnád rögzíteni.
Szerintem nem nagyon volt ilyesmire igény.
Olyan lenne mint a TV-t fekete-fehérben nézni.
A TV tud ilyet, le kell venni a színtelítettséget nullára.
"Alapból tud ilyet, hiszen felvétel készíthető két független monó jelforrásról is."
Persze, persze, nyilván. (Én írtam az első választ.) Pontosítok: arra gondoltam, hogy a készülékekbe plusz funcióként beépíteni a lehetőséget, hogy a felhasználó ezt ki tudja használni, nem lett volna gazdaságos szerintem. Illetve valóban, a törlőfej lett volna a szűk keresztmetszet.
3,81 mm szalagszélesség, eleve "4 sáv", gyanítom, hogy a törlőfej ilyetén cizellálása ugyan nem megvalósíthatatlan, de drága mulatság lenne.
Ha kimondottan a műsoridővel akarunk takarékoskodni, azaz minél többet felvenni egy kazettára, akkor már életképesebb az, amit a mikrokazettás magnóknál alkalmaztak, hogy lefelezték a szalagtovábbítási sebességet, (kapcsolóval elérhető funkció) így a felvételi idő duplájára nőtt. Természetesen ennek is van kompromisszum igénye. A minőség. Egy levelet lediktálni, sima szövegesen, arra teljesen jó, de egy igényesebb zenemű esetén már nem lenne megfelelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!