Milyen tablet valt be nektek?

Figyelt kérdés
Ki tudjatok hasznalni, vagy inkabb laptop?
2024. jún. 3. 15:50
 1/8 anonim válasza:
69%

Samsung Galaxy S6 Lite

A tabletet leginkább kreatív dolgokra használom, de jó rajta olvasni és videót nézni is. Nagyon szeretem.

2024. jún. 3. 16:10
 2/8 anonim ***** válasza:
52%
Lenovo Yoga
2024. jún. 4. 06:31
 3/8 anonim ***** válasza:
52%

Nekem a fő táblagépem iPad 9. Mivel régebbi 2021-es modell, és sok helyen van még készleten, ezért elég jó árban beszerezhető újonnan. Aki használtat vagy felújítottot keres, még kedvezőbb árban megkaphatja (130e körül van az új, és 100e körül a használt WiFi-s 64 GB verzió).

Az Apple elég sokáig támogatja szoftveresen a készülékeit, az iPad 9 legalább 5 évig, de akár tovább is kaphat biztonsági frissítéseket, és még legalább 3 új iPadOS főverziót is megkap. Tehát ez a táblagép 5 évig teljes körűen használható, de még ezt követően is sok feladat ellátására lesz alkalmas (mint ahogyan a mai napig sok mindenre jók a régebbi iPad-ek). Ami az előnye, hogy elég gyors, nagyon jó a kijelző képe és felbontása, szép a hangszórók hangja, ez a készülék elég jól ki tud váltani egy laptopot is.

Ez mellet van még egy Samsung Galaxy Tab A7 lite is. Nemrég igény támadt a részemről egy kompaktabb és hordozhatóbb készülékre. Ez is 2021-es modell, és újonnan 35 ezerért megtaláltam. Ez viszont arra kell, hogy mindenhová magammal viszem, fontos elvárásom volt, hogy ne legyen nagy és drága (ha elhagyom vagy megsérül, akkor nem mindegy, milyen árban tudom pótolni).

Ez a készülék Android 14-ig frissült, de több főverziót már nem fog kapni. Ugyanakkor van nekem egy nagyon régi Android 7-es táblagépem, és ezen is még nagyon sok alkalmazás fut, ami alapján a Samsung Galaxy Tab A7 lite is 5 évig mindenre jó lesz, mármint minden alkalmazás telepíthető lesz rá, amihez megfelelő a hardvere.

Természetesen ez már gyengébb, mint az iPad 9 (nem is korrekt összehasonlítani, mivel csaknem négyszer olcsóbb volt). Amin a legtöbbet spóroltak, az a kijelző (TFT LCD és alacsonyabb felbontású, mint az iPad-é). Ha egymás mellé teszem, persze jól kiszúrható a különbség, de használat közben nem annyira. Ha filmet vagy videót nézek, mindkettőn jó. Ha internetezek (olvasok rajta), szintén mindkettőn jó. A képaránya 5:3, így filmeknél nagyon kicsi a felső és alsó fekete sáv, szemben az iPad 9 4:3 képarányával. Filmet nézni nagyon jó rajta, mivel két streamingre is előfizetek, így erre szívesen használom. Böngészésre is megfelel, bár lassabban tölti be a weboldalakat, mint a drágább készülékek. De ami a legjobban tetszik benne, hogy olyan kompakt a mérete, hogy egy nyaktásába is elfér, és nem nehéz vagy kényelmetlen ebben hordozni, a mobiltelefonhoz képest viszont sokkal nagyobb a kijelzője.

Összességében azt mondom, hogy szükségem van mindkettő táblagépre, és mindkettőt kihasználom. A Samsungot viszem mindenhová magammal, az iPad viszont egy erős és gyors készülék otthonra.

2024. jún. 4. 10:37
 4/8 anonim ***** válasza:
52%

Táblagépekból általában az olcsók 50K alatt mind kuka hosszútávon. A Samsung tabletjei nagyon jók, már ami a felső és közép kategóriát képviseli.

Ha nem akarsz több 100k t kiadni egy laptopra és nem ragaszkodsz a Windowshoz akkor egy tablet is megteszi.

2024. jún. 4. 23:38
 5/8 anonim ***** válasza:
57%

Ez kérdés, mit értünk hosszú táv alatt. Meg lehet használtan, felújítottan és újonnan is táblagépet venni, 50 ezer alatt is vannak használható készülékek. Persze érdemes nézni a szoftver verziót, mert a túl régire már nem minden alkalmazás telepíthető.

Ha Apple-ben gondolkodunk, 50 ezer forint alatt csak használtat fogunk kapni. Két készüléket emelek ki, az egyik az iPad Air 2 a másik az iPad mini 4 (állapottól függően kb. 30-40.000 Ft a 16 Gb WiFi verzió átlagára). Ezek alkalmasak YouTube-ra, Streamingre, böngészésre és hasonló általános feladatokra. Sebességben nem lesznek gyorsak és iPadOS 15 van rajtuk, ami nem a legújabb, de csaknem minden alkalmazás telepíthető rá, amihez elegendő a készülék hardvere. Ugyanakkor mindkettő kiváló kijelzővel rendelkezik (jobbal, mint más márkák ebben az árkategóriában), ezért akinek főleg olvasáshoz (e-könyv, online magazinok, cikkek), jegyzeteléshez és videók nézéséhez kell, jó választás.

Ha Androidban gondolkozunk, jó választás lehet az olcsóbb kategóriában a Samsung Galaxy Tab A7, Tab A7 lite, vagy Tab A8. Ezek újban is kaphatók még, de használtan már az 50.000-es árhatár alatt lesznek. Jelenleg Android 9 és újabb verzión minden alkalmazás működik, a Tab A7 lite és Tab A8 Android 14-re frissíthető, ami azt jelenti, hogy ezeken legalább 5 évig minden app kap frissítést (de régebbi Android 7 vagy 8 sem olyan rossz alkalmazás kompatibilitás terén, de mondjuk egy ilyen készülék megvásárlását nem ajánlom, természetesen akinek van, használhatja amíg jó). A nagyobb Tab A7 csak Android 12-re frissíthető, bár ez kettővel régebbi, de még ez is pár évig jó lesz. Sebességben persze ezek sem lesznek olyan jók, mint egy felső kategóriás készülék, de YouTube-ra, streamingre és böngészésre bőven megfelelnek.

Itt van egy dolog, amit megjegyeznék. Androidnál sok éves verziókra is telepíthetők az alkalmazások, ami elég pozitív dolog, mivel egy Android 11-es készülék is évekig jó lesz mindenre. Apple iOS/iPadOS-nál a 14-es verzión viszont már sok alkalmazás nem érhető el, miközben 15-ön csaknem minden működik. Ugyanakkor ennek az az oka, hogy minden iOS 13-mat futtató készülék megkapta anno a 14 és 15-ös verziót is, ezért érthető, hogy az ennél régebbeiken miért nem frissül sok alkalmazás alkalmazás, mivel ezeket már alig használják (nem éri meg a 15-ös verziónál régebbire fejleszteni, mivel ezek a készülékek nem csak korosak, de hardveresen is gyengék). Az iOS/iPadOS 15-öt viszont sok a mai napig népszerű készülék használja (iPad mini 4, Air 2, iPhone 6S, 6S plus, 7, 7 Plus, SE 1 generáció). Ezeket a modellek a mai napig keresettek és sok helyen árulják használtan vagy felújítva, egyébként jó akkumulátorral jobb vétel egy belépő kategóriásnál, sebességben is jobb. Ez alapján még valószínűleg vissza van az iOS/iPadOS 15-nek is pár évre, legalább is érdemes rá fejleszteni és optimalizálni az alkalmazásokat.

De az tény, hogy az 50.000-es ár alatt nem számíthatunk olyan jó teljesítményre és gyors sebességre, mint mondjuk egy 80-100.000 Ft-os készüléknél, viszont ezek sok mindenre jók.

2024. jún. 5. 17:22
 6/8 anonim ***** válasza:
76%

Nem tervezek tabletet venni, legalábbis a közeljövőben biztos nem. Ha vennék, akkor is leginkább online filmnézésre használnám, viszont nincs streaming-előfizetésem (nem is akarok), csak a közvetlenül elérhető ingyenes oldalakról néznék, például YouTube, Videa, Indavideó, Mozicsillag - ilyesmikről..

Mivel streaming nélkül viszonylag ritkább az 1080p-nél nagyobb felbontású film, ezért a homályosság elkerüléséért kijelzőből se szeretnék ennél nagyobbat, vagy ha igen, akkor is a hosszabbik oldala max. 1920p legyen - fekete sávval ugyan, de kiváló! És persze nem árt, ha erős hardver van benne, így csakis Snapdragon processzor, vagy ha éppen van, akkor Intel vagy AMD

Ezekkel a feltételekkel 2 szuper típust találtam, amik között vacillálnék: Samsung Galaxy Tab A9+ vagy Xiaomi Redmi Pad SE

2024. jún. 12. 00:32
 7/8 Szirty ***** válasza:
37%
Jelenleg nem tudok elképzelni olyat ami beválna...
2024. jún. 16. 07:54
 8/8 anonim ***** válasza:
51%

Én egy dolog miatt vettem tabletet, pdf formátumú szakirodalmat olvasni a vonaton. Egy 10 collost, a Galaxy Tab S-t. Hát, ennek kb 10 éve. Pdf-re nagyon jó volt, tudtam gyorsan és könnyen kicsinyíteni, továbbmenni benne, stb. Aztán 8 éve leszoktam a rendszeres vonatozásról, nyugdíjba mentem, már semmire sem használom. :D Gépelős dolgokra vettem hozzá csatlakoztatható billentyűzetet, de olyan, amin pont minden magyar karakter rajta van, olyan akkoriban nem volt, hát ezt hamar félretettem. Filmet nézni nagyon látványos képernyője volt, de egyrészt bármilyen közösségi helyen, munkahely, orvosi rendelő váró, vonat, stb kellett hozzá nyilván füldugó/partizánfilmekben látott fejhallgató, ezeket meg más-más indokok miatt utáltam, másrészt meg olvasni mindig jobban szerettem, mint filmet nézni, hát ez sem jött be. Ja, hát én online filmnézésben sosem gondolkodtam, csak az sd kártyára töltött fájlokban. Olvasni viszont messze nem ideális egy tablet, tükröződik, mint a disznó, hát vettem egy olvasót, ez is kiesett. Netezni végül is nem volt rossz, de a mai nagyobb telefonon kínból éppen lehet netezni. Pár évig vittem tabletet is és olvasót is mindenhová, aztán abbahagytam.

Ja, egyre jó. Ha zivatar van a fejünk felett, és kihúzom a hosszabbítót, hogy ne károsodjon a szobatévé meg a számítógép, akkor elmegy a wifi is, és a telefonnal meghajtva a tabletet kellemesebb a net.

Rövid ismeretség után el is döntöttem, hogy amit az asztali gépen két monitorral vidáman végzek, bonyolultabb excelek, animált Power Pointok, olyanokat tableten sosem fogok elkezdeni. :D Mi van még, ládatologatós? :)

2024. jún. 17. 08:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!