Mire való a Fine Tuning?
Ezt leginkább rövidhullámon használják. A hangológombbal főleg a rövidhullámú sáv felső részén nehéz pontosan ráhangolni a rádiót az adóra. Ezért egyes készülékeknél alkalmazzák a „fine tuning”-ot. Magyarul finomhangolásnak lehet nevezni, régen sávnyújtónak hívták. Például az egykori Terta T328-ban is alkalmazták:
Itt a harmadik oldalon középtájon van egy 22 ohmos ellenállás, annak a bal végéhez csatlakozik egy tekercs, az a sávnyújtó, melyet a baloldali besüllyesztett gombbal lehetett beállítani. Ez egy műanyag hengeren levő tekercs volt, amelyben alumíniummagot lehet mozgatni és ezzel kimértékben változtatni az induktivitását. Ezt a tekercset a rövidhullámú oszcillátor tekercsével párhuzamosan kapcsolták, így azt finoman el lehetett hangolni. Volt olyan, hogy kis kapacitású forgókondenzátort alkalmaztak, és olyan is, ahol a hangológombon volt egy másik kisebb hangológomb, amely lassító áttétellel hajtotta meg a hangolómechanizmust. Olyannal nem találkoztam, de lehet, hogy URH-n is használják.
„melyet a baloldali besüllyesztett gombbal lehetett beállítani.”
Nem jól írtam, a baloldali a hangszínszabályzó volt, a jobboldali a sávnyújtó.
értem.
Akkor FM sávon nulla értelme van? Mert én tekergettem előre hátra de semmi se változott.
Igazság szerint egyszerűbb lett volna típusszámot írni kérdező.
Egyrészt, mifelénk van az interneten egy kereső, majd én ott rákeresek és átmásolom a linket ide. Jó szerviz ott segít, ahol tud.
Másrészt nem tudod, hány mázsa készüléket ismerek belülről is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!