Melyik programmal lehet digitalizálni régi zenéket?

Figyelt kérdés

Van pár régi CD-m és kazettám, a biztonság kedvéért csinálnék egy mentést a laptopomra. (CD meghajtó nincs benne) Az megvan, hogy az erősítőn bedugom a fejhallgató kimenetre a jack egyik végét, a másikat pedig a laptop vonalbemenetébe, így a laptop hangszóróin keresztül szól a zene, vagy ha bedugok mellé egy fülest, akkor onnan. De az érdekelne, hogy melyik program tudja innen kimenteni a beérkező jelet, és valami mp3/wav/akármibe menteni? És ha így elmentem, akkor a sistergést, esetleges torzításokat is rögzíti a kazettáról? Sajnos ma két kazettával úgy jártam, hogy tekerés közben kiszaladt a szalag, a másiknak meg már annyira rossz a minősége, hogy konkrétan alig lehet kivenni a zenét.

technics rs m205 erősítőm van. Illetve a Dolby noise reductiont le lehet valahogy kapcsolni? Mert tudtommal automatikusan bekapcsol a lejátszással együtt.

2023. nov. 10. 21:27
1 2
 1/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%
2023. nov. 10. 21:37
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel át tudod konvertálni:

[link]

Majd utána némi ügyeskedéssel az alapzajt el lehet távilítani.

2023. nov. 10. 21:37
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Például Audacity

A kazettákat csak úgy lehet digitalizálni hogy lejátszod és a laptoppal meg felveszed. Pontosan ugyanazt fogja felvenni amit lejátszáskor hallasz. Ha nyúzza, gyűri, serceg, stb, akkor az is rajta lesz a felvételen. Az audacityvel talán lehet rajta valamit segíteni, kicsit tisztítani, de túl sokat nem.

A CD lemezeket lehet digitalizálni, rippelni. SZerintem mindegyik CD/DVD író program tudja. Lehet venni - kölcsönözni? - kölső cd olvasót. Azzal is meg lehet csinálni.

Azok a zenék amiket digitalizálni szeretnél mennyire speciálisak? Egyedi felvétel, vagy valami ilyesmi, pótolhatatlan? Mert ha nem, hanem sima műsoros kazi, akkor meg kellene nézni a neten, youtubeon például, hogy nincs-e fent és akkor nem kell vacakolni a gépbe bejátszással, tisztítással, csak le kell tölteni.

2023. nov. 10. 21:43
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Ebben a programban megtudom azt is oldani, hogy egyes számoknál a sztereó el van csúszva, most vettem észre, fülessel hallgatom. Pontosabban a bal oldalon csak a mély hangok hallatszódnak de a jobb oldalon pöpec.

2023. nov. 10. 21:44
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Na látom amig megírtam a litániát 2-en is beelőztetek :D
2023. nov. 10. 21:44
 6/12 A kérdező kommentje:

3: Össze-vissza felvett zenék, de jó kis válogatás. Egyesével meg nincs kedvem keresgélni a zenéket, meg lehet van olyan, ami fent sincs.

A CD-s dolgot meg tudom oldani, beleteszem egy hifibe, és ugyanazzal a megoldással összekötöm.

2023. nov. 10. 21:50
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

"De az érdekelne, hogy melyik program tudja innen kimenteni a beérkező jelet, és valami mp3/wav/akármibe menteni?"

Ilyen például az ingyenes, nyílt forrású Audacity:

[link]

"És ha így elmentem, akkor a sistergést, esetleges torzításokat is rögzíti a kazettáról?"

Igen. De bizonyos szinten szűrhető a zaj, a felvétel olyan részének felhasználásával, ahol nincsen műsor (arról készítesz zajprofilt, majd az egész felvételen alkalmazod azt):

[link]

"Technics rs m205 erősítőm van."

Az nem erősítő, hanem kazettás deck.

"Illetve a Dolby noise reductiont le lehet valahogy kapcsolni?"

Az előlapi fejhallgató-aljzattól jobbra a második kapcsoló a háromból:

[link]

(forrás: használati utasítás: [link] )

"Az megvan, hogy az erősítőn bedugom a fejhallgató kimenetre a jack egyik végét, a másikat pedig a laptop vonalbemenetébe, így a laptop hangszóróin keresztül szól a zene, vagy ha bedugok mellé egy fülest, akkor onnan."

A készülék hátulján van vonalkimenet (Line out) azt is be lehet kötni a számítógép vonalbemenetébe.

2023. nov. 10. 21:55
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

„És ha így elmentem, akkor a sistergést, esetleges torzításokat is rögzíti a kazettáról?”

Mindent úgy rögzít, ahogy a kazettán volt. A sistergést utólag több-kevesebb sikerrel el lehet távolítani, de a torzításokkal nem lehet mit kezdeni. Amelyiknek „meg már annyira rossz a minősége, hogy konkrétan alig lehet kivenni a zenét”, azt már nemigen lehet feljavítani.

Mielőtt az egészet átmásolod, érdemes egy részletről próbafelvételt csinálni, hogy beállítsd a kivezérlés mértékét, mert az esetleges túl nagy jelszint torzításokat okoz, a túl alacsony miatt meg zajosabb lesz a felvétel.

Mielőtt nekiesel felvételeket csinálni érdemes kicsit játszadozni vele, próbálgatni, hogy kitapasztald a működését, beállításait.

Valamivel jobb minőségű lesz, ha a magnón nem a fejhallgató kimenetet használod, hanem a vonalkimenetet. A Dolby zajcsökkentőt a középső Dolby Nr feliratúval kapcsolóval lehet ki-be kapcsolni.

2023. nov. 10. 21:57
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Csodák nincsenek, neked kell vele dolgozni.

Hamarabb megvagy ha etöltögeted egyesével a felvételeket.

2023. nov. 10. 23:38
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
A CD-khez érdemes lenne CD lejátszót csatlakoztatni a száímtógéphez, és úgy grabbelni le a CD-kről a hanganyagot. Sokkal gyorsabb.
2023. nov. 10. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!