Működni fog ez a bekötés?
Sziasztok!
Igyekeztem illusztrálni, hogyan is nézne ki az erősítő hangfalak összekötése. Az erősítő két csatornás, de a hangfal kábel négy csatorna bekötésére alkalmas. Tehát egy-egy csatiból jönne ki a jel és egy menne 4 ohm egy pedig a 8 ohm ellenállású hangfalba. Azt nem tudom pontosan eldönteni, hogy most ez így soros vagy párhuzamos, mert az egyik esetben túl kicsi lenne az ellenállás, és ebből adódóan füstjelekkel folytatódna a kommunikáció az erőlködővel, amit nem szeretnék. A válaszokat előre köszi!
"Azt nem tudom pontosan eldönteni, hogy most ez így soros vagy párhuzamos"
A rajzodból ezt nem is lehet eldönteni.
De ha leírnád az erősítő típusát és hogy mit hova kötnél be az közelebb vihet a válaszhoz.
Az a kábel párhuzamosít szerintem, egy mély (közép) és egy magas egység párhuzamosítására való.
(Ilyenkor benne van a szűrő a sugárzó dobozában, ezért nem kell külön hangváltó, illetve lehet piezo is.)
Ezen ponton mondjuk páran tévedésben élnek, akik azt hiszik, hogy 8 ohm mély és 8 ohm magas 4 ohm terhelést eredményez.
Viszont esetedben két szélessávú egység már túlterhelést jelent, illetve egyenlőtlen teljesítmény-eloszlást.
Sajnos az így nem lesz jó.
Ahogy az előttem szóló írta ez a kábel párhuzamosan köti a két hangszórót.
Az erősítőd kimenete 8 Ohm-os.
A 4 és 8 párhuzamosan meg 2,6 Ohm lenne ami durván túlterhelné az erősítőt.
Az ne tévesszen meg hogy kis hangerőn kipróbálva látszólag semmi gond, mert szólna. Nagyobb teljesítménynél gondok lennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!