Megéri frissíteni iOS 15-re az iPad Air 2-t?
Vettem magamnak egy iPad Air 2-t, viszont döbbenten láttam hogy iOS 11.4-et futtat (És igen, ha frissítem, nincs visszaút), szerintetek megéri lefrissíteni iPad OS 15-re a sok hasznos funkció miatt? Nem lesz olyan lassú?
Hasznos válaszokat előre is köszönöm :)
Sokkal rosszabb nem lesz.
Kérdezhettél volna vásárlás előtt... nem javasoltuk volna ez az iPadot. Nagyon régi már. Nekem is van egy.... szinte már használhatatlan szegény.
Írtad, hogy frissítetted, ez volt a legjobb döntés. Érdemes mindig a legújabbat használni (ami elérhető rá).
Az iPad Air 2-re sajnos az iPadOS 15 (jelenleg 15.8.3) az utolsó, több főverziót már nem fog kapni. Az előnye, hogy nem kevés új szolgáltatás van az iOS 11.4-hez képest. Az iPad Air eredetileg iOS-al jelent meg, majd a 13-mas verzióval iPadOS-ra váltott, ami jobban táblagépekre van tervezve, mint az iOS. A hátránya, a hardver régi (2014-es modell), és 7 főverzió frissítést kapott (eredetileg iOS 8.1-el adták ki), az iPadOS 15 már érezhetően lassabban működik rajta. Ugyanakkor nagyon sok alkalmazás minimum iOS/iPadOS 15-öt kér, ami azért van, mert minden készülék, ami megkapta a 13-mas verziót, a 14 és 15-öset is. Az iOS 12 már régi, erre senki sem fejleszt, a 13 és 14-re pedig nem érdemes, hiszen már csaknem mindenki frissítette 15-re, ezt viszont sok régi de még mindig népszerű és készülék használja, pl. iPad Air 2, iPad mini 4, iPhone 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus és SE 1.
A jelenleg helyzet viszont, hogy egyre több alkalmazás már az újabb 16-os verziót kéri, pl. Google Chrome (ha előzőleg letöltötted, akkor az utolsó kompatibilis verzió telepíthető, de már több frissítést nem fog kapni). A jövőben sajnos egyre több alkalmazás fogja elveszíteni az iOS/iPadOS 15 támogatását (bár még elég jó a helyzet, mert olyan 95%-a telepíthető, sajnos hosszabb távon romlani fog ez az arány). Az Apple hivatalosan az utolsó 3 főverziót támogatja, ebből a legújabb új funkciókat/szolgáltatásokat is kaphat a frissítésekkel, még a 2 régebbi csak biztonsági frissítéseket kap. Jelenleg az iOS/iPadOS 18 a legújabb, ennek megfelelően a 17 és 16 kap rendszeres frissítéseket. Bár a 15-ös már nincs a listán (nemrég került le), de az előzmények alapján mégis számíthatunk frissítésekre, csak nem lesz túl gyakori, lehet évente csak egyszer fog kapni. Természetesen új funkciókra és szolgáltatásokra már nem lehet számítani, de még egy darabig biztonságosan használható a rendszer.
A frissítések hiányában is minden használható lesz vagy marad, annyi hátrány van, hogy pár alkalmazás (és a jövőben egyre több) nem lesz rá telepíthető. Ha előzőleg letöltötted, az utolsó kompatibilis verzió telepíthető lesz (akkor is, ha van egy újabb készüléked, és azon töltötted le). Nem tudom, ezt a szolgáltatást miért nem nyújtsa alapból az Apple, valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy ezzel újabb eszköz beszerzésére akar rávenni.
Nekem egy iPad mini 4-em van, ez 2015-ben jelent meg, és szintén iPadOS 15.8.3-mat futtatt. Bár van újabb iPad-em is, még is nagyon szeretem, és nem adnám el. Használtan vettem, mert egyfelől elég olcsón adták, másfelől ki akartam próbálni, mit tud egy ilyen régi iPad. Amikor megkaptam, én is meglepődtem pozitív értelemben véve, mert még mindig annyira jó ez a 2015-ös modell. A mai napig remek választás YouTube-ra, streamingre és zenehallgatásra. Böngészés már érezhetően lassabb vele, mint az újabb iPad-el, ugyanakkor sosem fagy és nincsenek vele problémák, tehát erre is megfelel. Bár 2015-ös, de még mindig megfelelő teljesítményt nyújt tartalomfogyasztáshoz. Nem véletlen keresett az Apple használt vagy felújított állapotban, mert még ezek a sok éves készülékeik is egész jók.
Én úgy gondolom, hogy olyan 2-3 évig még elég sok alkalmazás támogatni fogja az iOS/iPadOS 15 verziót, persze az idő előrehaladtával folyamatosan romlani fog a helyzet.
Amire számítani lehet, hogy rövidesen a YouTube és Gmail frissítése is leáll, ahogyan a Chrome már kb. két hónapja nem frissül. De ettől még egy darabig működni fognak (kapcsolódnak a szerverhez), csak akiknek nincs hozzáadva a fiókjukhoz, ők sajnos nem tudják letölteni.
Az iOS 12 gyakorlatilag az eggyel régebbi, mivel ami megkapta a 13-mat, az a 14 és 15-öt is. Ez 2018-ban jelent meg, és 2023-ig kapott frissítéseket (már több biztosan nem lesz). Ha a 15-ös verzió életciklusa is hasonló lesz, akkor még 2026-ban is jöhet hozzá frissítés, ami szerintem egész korrekt. Az iOS 12-őn viszont már a legtöbb népszerű alkalmazás nem működik, pl. a fentebb említett YouTube sem. Ugyanakkor böngészőből megy, tehát még így is sok mindenre használható, hogy már nem támogatott. Korlátot inkább a gyenge hardver jelent, mivel ezekben 1GB a RAM, és a CPU sem túl erős, ezért egy terjedelmesebb weboldal betöltése már problémát okoz. Az iPad Air 2 és mini 4-ben 2GB a RAM és A8-as processzor van, az Air 2-ben 3 magos a mini 4-ben 2 magos, ez ma olyan határeset. Általános feladatokra megfelel, de akik gyorsabb eszközökhöz vannak szokva, nekik lassú lesz, ugyanakkor nem fagy és nincsenek vele problémák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!