Mennyire gáz ha nem magyar billentyűzet kiosztású laptopot veszek?
Nekem nagyon rossz. A matrica nagyon gagyi. Soha többet nem veszek külföldi billentyűzetes laptopot. Egyszeeűen undorodom tőle...
Fizikailag ugyanazok a billentyűk vannak rajta, tehát a magyar kiosztás szerint menni fog. Í és Ű lehet kritikus. Előbbi manapság sok helyen csak a nyíl billentyűk mellett helyezhető el.
Ha tudsz vakon gépelni, akkor nem gáz. Én tudok, a laptopom fizikailag angol kiosztású, de magyarra van állítva. Sosem kell keresnem a karaktereket, fejből tudom, melyik hol van.
De ha neked szükséged van arra, hogy lásd a billentyűket, miközben gépelsz, akkor számodra nem lesz jó egy külföldi kiosztású billentyűzet. Próbáld ki, gépelj úgy, hogy nem nézel rá a billentyűzetre. Ha ez megy, akkor mindegy, milyen nyelvűt veszel.
A matricázás tényleg gagyi.
Arra kell csak figyelni, hogy alapvetően két féle kiosztás létezik, ISO és ANSI. Itt egy kép, ami szemlélteti a kettő közti különbséget: [link]
Ami fontos, hogy az ANSI-n nincs a hosszú í-nek és a hosszú ű-nek megfelelő billentyű, ezeket csak ALT kódokkal tudod bevinni, a tengerentúlon gyártott laptopok többsége ilyen kiosztású. Tehát ha mondjuk Ebay-ről vagy Amazonról rendelsz, erre figyelni kell.
ISO kiosztásút vegyél.
"Arra kell csak figyelni, hogy alapvetően két féle kiosztás létezik, ISO és ANSI. Itt egy kép, ami szemlélteti a kettő közti különbséget:"
Köszönöm, ezt nem tudtam.
Valójában ANSI kiosztással az enter fölötti billentyű hosszú ű-t ír magyar layout-ra állítva. Illetve hosszú í-t kisbetűként AltGr+J-vel tudsz írni, nagybetűként pedig AltgGr+i-vel viszonylag fájdalommentesen. Én már annyira hozzászoktam hogy sokszor rendes magyar billentyűzeten is így írom :D
Ettől függetlenül ISO nyilván szerencsésebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!