Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A plazmagömb hány évig bírja...

A plazmagömb hány évig bírja állandó bekapcsolással, és mennyire érzékeny a váratlan áramkimaradásokra, esetleges villámcsapásokra?

Figyelt kérdés
Vettem 21ezerért egy plazmagömböt. Nagyon hangulatos dísz, csak nem tudom, mennyire biztonságos, ha a könyvespolcra teszem, folyamatos működéssel.

2023. szept. 23. 20:47
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Leginkább a lottózáshoz hasonlítanám a kérdésed. A plazmagömb attól megy tönkre, hogy a benne lévő gáz és a külső levegő közt szivárgás van. Mivel odabenn kisebb a nyomás, ezért befelé áramlás történik. Pár atomnyi mennyiség a legjobban kivitelezett plazmagömbök esetén is folyamatosan átszökik. A gömböd mérete, a benne lévő gáz mennyisége, összetétele (nagyobb méretű molekula lassabban jut át) és a gyártás során létrehozott tömítés - azaz a gyártás minősége, gondossága- minősége határozza meg elsősorban, milyen gyorsan fog tönkremenni. Nekem pl. 25. esztendeje megvan és szinte újszerű az állapota. Igaz, alig használtam! Az üzemóra és a használat módja se mindegy azonban.

Az élettartamot pl. azzal is tudod csökkenteni, hogy hegyes fémtárgyakat teszel a közelébe, mivel a létrejövő folytonosan egy pontot érő ív és korona kisülések apró mikro-lyukakat hoznak létre az üveg ballon falában, ami a gáz áteresztését felgyorsítja. Üveget fúrni, vagy lukacsossá tenni (perforálni) is szoktak hasonló módon... Ha mindentől távol csak úgy "villódzik", sokkal tovább fog kitartani, de akkor is lesznek "kedvenc" helyei a belső kisüléseknek, ami azon a területen jobban "eszi" az üveget. Így sajnos nem lehet a kérdést objektíven megválaszolni. Tart a meddig tart. Legyen a szekrényedben mindig egy tartalék és cserélgesd, mint az izzókat, ha tönkremennek.

2023. szept. 29. 05:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!