Régi rádió frekvencia beállításához hol találok leírást?
Tud egyáltalán FM-et fogni?
Középhullámon csak a Kossuth rádiót és nehol a Dankót sugározzák.
OIRT FM sávos valószíleg, amit CCIR sávra kellene alakítani.
Legegyszerűbb általában, ha már régebben áthangolták és csak vissza kell csinálni.
"Nem akarom szerelőhöz vinni, csak azért mert!"
Nem foglalkoznak már ilyen kacatokkal a komolyabb embererek, nem éri meg.
Amikor hozták be nyugatról a rádiókat, szervizben rengeteget hangoltunk át a keleti vagyis OIRT-sávra. Sok esetben csak rá kellett akasztani párhuzamosan két 33 pF kapacitást a forgókondira, majd elvégezni a finomhangolást.
Voltak persze egyéb esetek is, amikor annak megfelelő megoldást kellett találni.
Mire a tendencia megfordult és CCIR-sávra kellett alakítani, akkor én már nem foglalkoztam ilyenekkel, ezért nem követtem, hogyan hidalták át ezt a problémát.
2
Igen, de még fogható a nemzetiségi műsor és néhány külföldi, leginkább román adó is, este valamivel több. A középhullám már elvesztette „régi varázsát”, sok adó leállt, vagy csökkentették a teljesítményét. Példaként az 1980-as években még fogható volt Bécs az 584 kHz-en, többnyire komolyzenei műsorai voltak.
Nálam volt néhány rádió, amelyet OIRT sávról kérték, hogy hangoljam át CCIR-re. A tekercset általában nem volt elegendő széthúzni, hanem kisebb menetszámúra kellett cserélni. A forgókondenzátorral párhuzamosan kötött kondenzátort kisebbre kellett cserélni (ezzel volt elérhető a nagyobb sávátfogás), de volt olyan is, hogy teljesen el kellett hagyni. Ezt el kellet végezni a bemeneti körben és az oszcillátorkörben is. Ezenkívül az antennakörben levő rezgőkört is át kellett hangolni. Bár ez utóbbinak elég lapos az átviteli görbéje, ennek áthangolása nélkül is működött, csak kisebb érzékenységgel. Volt olyan is, amikor nem sikerült a teljes CCIR sávot behozni és előfordult, hogy egyáltalán nem sikerült az áthangolás. Még néhány elektroncsöves rádió áthangolását is elvégeztem, például R4932, R5932, és egy saját AR612 Pacsirta, de ez utóbbival nagyon megszenvedtem.
Az alkatrészek cseréje után egyáltalán nem biztos, hogy egyből működik, elképzelhető, hogy az alkatrészek értékét, tekercsek menetszámát módosítani kell. Majd, amikor már nagyjából jól működik, akkor rendesen be kell hangolni. Ezt tisztességes helyen műszerekkel végzik, de amatőr körülmények között több-kevesebb sikerrel el lehet végezni rádióadók után is.
Konkrét rádió jelen pillanatban nincs. Mert mindig elő kerül egy régi radió, amin nem akar bejönni soha semmi. Olyankor nagy morogva eltesszük, majd x idő múlva előkerül és kezdődik előröl. Azért akartam valami megoldást, hogyha előkerül egy akkor legyen ahol tudok keresni megoldást.
Valahogy eléggé rossz helyen élünk, mert nagyon kevés rádiójelet fognak be a rádiók, azokat sem mindig tisztán. Nem egyszerű nálunk a rádiózás. 😞 Pedig itt lakunk pesttől 20km-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!