Miért ad ki a hangfalam magassugárzója sistergő alapzajt ha beledugom a keverőbe a végfokot? (Úgy, hogy még a laptopra rá sem csatlakoztattam a keverőt.
Jó lenne tudni pontosan milyen eszközökről - keverő, erősítő, hangdobozok - van szó, azok hogyan, milyen portokon vannak összekötve.
Így látatlanban (hallatlanban) földhurokra tippelnék: az erősítő és a keverő földelése eltérő potenciálon van és ez a jelkábel árnyékolásán keresztül egy hurkot képez, ami zajt generál. Ha ez lenne a probléma, akkor ezt a hurkot kell megszüntetni: vagy a jelkábel árnyékolását megszakítani (egyes készülékeken erre szolgál a "floating" kapcsoló), vagy egy kis ellenállású ellenállást beiktatni, vagy DI-box segítségével galvanikusan elválasztani a két berendezést. Vagy szimmetrikus csatlakozással/kábelezéssel (alkalmasint XLR-XLR) kell bekötni a keverőt.
The T-amp e800 végfok és Thunder AI-4 – 4 csatornás stúdió / zenekari keverő, USB, Bluetooth + Effekt.
A végfog és a keverő szimmetrikus 6,3 jack-el van összekötve.
Minden készülék újonnan vásárolt.
"és Thunder AI-4 – 4 csatornás stúdió / zenekari keverő, USB, Bluetooth + Effekt"
Ajjaj...
A forgalmazótól elérhető képen:
látszik, hogy nem egy komoly berendezés: pici, 5 V-os, USB-s, kapcsolóüzemű tápról megy - ami gyaníthatólag jó zajos - a tápkábeléről hiányzik a ferrit (ami elnyomná a nagyfrekvenciás zajokat); ráadásul még digitális áramkörökkel is el van látva - valószínűleg azok is zajonghatnak rendesen.
A táp "zaja" még csak-csak csökkenthető: ferritet ( [link] ) rakni a tápkábelre vagy rendes - lehetőleg lineáris ( [link] ) - tápról meghajtani.
A forgalmazó oldalán:
eléggé szegényes az információ, a hivatalos weboldala:
átalakítás alatt van, sehol egy rendes adatlap vagy kézikönyv.
"A végfog és a keverő szimmetrikus 6,3 jack-el van összekötve."
Az erősítő esetében még el merem képzelni, de a keverő esetében ebben szvsz. kételkednék.
Van egy sanda gyanúm (még továbbra is látatlanban), hogy nem - egy próbát megér: próbáld meg, hogy az erősítő hátulján a kézikönyv ( [link] ) 20. oldalán:
a 8-as számmal jelölt "Ground/Lift" kapcsolót átkapcsolod "Lift" állásba. Ha a zaj - lejátszás közben is - megszűnik, akkor nem szimmetrikus és a földhurok volt a kiváltó ok.
"Ha ez lenne a probléma, akkor ezt a hurkot kell megszüntetni"
A földhurok nem okoz sistergő zajt (fehérzaj)!
Az brummot okoz (50Hz-es búgás).
#4: A kérdező sehol nem részletezte a zaj típusát - ezért is írtam, hogy "látatlanban".
Nem mellesleg a tápegység nem megfelelő szűrése miatt nem csak 50 Hz-es búgás juthat az erősítőre.
Azt írta a kérdező hogy "magassugárzója sistergő alapzajt" ad ki.
Én ebből indultam ki.
Próbáltam már a Lift/Ground kapcsolót semmi változás.
De köszönöm a segítő válaszokat!
Én a keverőre tippelnék de inkább rá kérdezek az a biztos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!