Ha kikapcsolom a hangszóróm és még búg/zúg, akkor azt jelenti, hogy már régi és elhasznált?
A búgást két dolog okozza.
Az egyik az 50Hz-es "trafós" tápegység szűrési hibája. Ilyen akkor van ha a pufferkondenzátorok veszítettek a kapacitásukból. Egyszerűen és elég olcsón javítható hiba.
Ilyenkor kikapcsoláskor a búgás azonnal megszűnik. Ha ekkor kap jelet akkor még szól pár másodpercig de már nem búg.
A másik amikor a búgást (brummot) külső forrásból szedi össze pl. a bemeneten keresztül.
Ilyen pl. a földhurok amikor a készülékek GND-je között potenciálkülönbség van ami áramot hajt át az összekötőkábel GND vezetékén ami feszültségesést okoz ami meg hozzáadódik a hasznos jelhez. Ez a hiba nem feltétlenül annak a készülék a hibája amelyik a jelenséget produkálja.
Ez a búgás kikapcsolás után is megmarad addig a pár másodpercig amíg az erősítő él a kondikból.
Szirty, köszönöm. Az on/off gombbal ki vannak kapcsolva - ekkor még búgnak.
Ha kihúzom a konnektorból akkor hallgat el.
Kikerestem a típusukat
Genius SP-G10 - kb. 20 éves
Labtec Pulse 285 - kb. 14 éves
Nem nagyon értettem amit írtál, mert nem értek hozzá. De úgy veszem ki, hogy "pufferkondenzátorok veszítettek a kapacitásukból" lehet a hiba. Háztartási kisgépszerelő foglalkozik ilyenek javításával?
Azt még nem árt tisztázni hogy kikapcsolás után mennyi ideig búg. Pár másodpercig vagy tovább.
A másik hogy honnan jön a búgó hang? A készülékházból vagy a hangszóróból. Aktív hangszórónál ezt nem mindig könnyű megállapítani lévén a hangszóró is a készülékházban van.
De a búgást okozhatja maga a transzformátor ami benne van ha a ki/be kapcsoló gomb nem a 230V-ot kapcsolja hanem a szekunder feszültséget (ami sajnos gyakori megoldás).
Ebben az esetben nem a pufferkondi cseréje a megoldás, azzal nehéz kezdeni valamit.
Hozzáteszem hogy egy mondatos leírásból nem lehet pontos oknyomozást levezetni, mert sokkal több információ kell. Úgyhogy csak tippeltem, más lehetőségem nincs.
Teljesen egyértek az egymondatos dologgal. Minthogy embert se lehet diagnosztizálni egy mondat után.
A búgó hang nem marad abba! Csak ha kihúzom a konnektorból.
Mi az a készülékház? A hangfalból jön a búgás.
"Mi az a készülékház?"
A hangszóró egy készülék. Az elektronika és egyéb alkotórész benne van egy dobozban, burkolatban, vagy házban ha úgy tetszik. Az a készülékház. Ami maga a készülék.
"A hangfalból jön a búgás."
Kikapcsolt állapotban a hangszóró nem lehet a búgás forrása.
Mivel egyre bizonytalanabb talajra tévedünk ami sok félreértés forrása lehet, így én a tippelgetést abbahagyom.
Vidd el szervizbe. Ők látják is mi a baja nem csak a te leírásodra kell hagyatkozniuk.
Gyakori eset, hogy egyszerűen a trafó zúg, mert az is gyakori sok ilyen kacatnál, hogy a primer fixen bekötött, nem kapcsolt.
A kapcsoló csak a szekundert szakítja meg, így addig zúg, amíg áram alatt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!