Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Valaki eltudná magyarázni,...

Valaki eltudná magyarázni, honnan tudom mikor van helyesen bekötve egy hangszóró az autóba?

Figyelt kérdés
A kábelek színei összevisszák. Az autóból jövő vezetékeket multiméterre tudom ellenőrizni, na de a hangszoroket honnan tudom megallapitani? Nem, nincs rajtuk +\- . Előre is köszi a segítséget!
2023. jan. 28. 21:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Hááát, azt mondanám, hogy fülre. Ha fordítva van bekötve, akkor az audiofil(ebb) hallásúak kihallják belőle, hogy dobozosabb a hangja, érdemes közvetlen közelről hallgatni és felcserél(get)ni, megtalálni, hogy hogy szól jobban.

Egyébként kárt nem tesz benne, ha fel van cserélve, nem fog előbb elromlani, legfeljebb rosszabbul szól.

2023. jan. 28. 22:19
 2/16 anonim ***** válasza:
60%

Van ilyen teszt youtubeon, speaker polarity test, azt talán rákötheted. Bár az inkább fülhallgatókhoz van.

Valami hang megy a "fejed körül", és valahogy a fejeden belül hallod, mikor rossz a polaritás.

2023. jan. 28. 22:26
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
A kábelek színei nem "összevisszák", keress a neten egy vezetékezési rajzot. Kocsiban nem olyan egyértelmű meghallani a jó és rossz polaritást, mert rengeteg közeli visszaverődés szólal meg.
2023. jan. 29. 01:29
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Cseszheti a vezetékezési rajzot, ha a szaki jóvanazúgy-módszerrel felcsereberélte a nyomvonalon a kábelszíneket, ha darabokból rakta össze :D

Ezért írtam, hogy közvetlen közelről kell hallgatni, akár úgy, hogy a többi hangsugárzót leköti, hogy csak a beazonosítandó szóljon.

2023. jan. 29. 01:35
 5/16 VZ2 ***** válasza:
71%

[[[ +/- jelölés nem is lesz rajta a vezetékeken, mert a hang az váltakozó feszültség (és áram). A szokásos (szerencsétlenül elterjedt) piros/fekete kábelszínezés megtévesztő. Valójában 0 Volt van, és az a körül váltakozó feszültség. Vagy ha hídba kötött a hangszóró, akkor a két vezeték pilanatnyi feszültsége szimmetrikusan változik a 0 Volt körül. A 0 Volt ez esetben nincs kivezetve az erősítőből. ]]]

Szóval:

Hallgatózz a két hangszóró között középen. Fordított bekötéssel nekem színte feszíti a fejem, annyira sz@rul szól a "cucc", de vannak olyan aberrált perverzek, akiknek ez a bekötés tetszik.

Autónál lehet, hogy meghallgatással nehezebb eldönteni, h melyik a jó bekötés, de nem lehetetlen.

Hangdobozok esetén tedd egymás mellé a két hangdobozt, és egyértelműen alig lesz mélye fordított bekötéssel a két hangdoboznak együtt.

Szóval próbáld ki, hogy csak az egyik hangfalat fordított bekötéssel hajtod, és akkor hallod, hogy így mennyire rossz a hang.

Amiről itt beszéltem, az a két hangfal egymáshoz képesti relatív polarítása.

Az abszolút polarítás már nem nagyon számít. <- Ez lenne az, hogy pozitív, vagy negatív hangnyomást kelt pl. a dob kezdő hangnyomáscsúcsa. Ez nem igazán számít. Én legalábbis nem vettem még észre az eltelt 30 évben.

2023. jan. 29. 02:19
 6/16 anonim ***** válasza:
26%
Ha nincs kókány, a vezetékelési rajzból máris adott a polaritás.
2023. jan. 29. 02:29
 7/16 Salx Narval ***** válasza:
90%
Ha egy ceruzaelemet a hangszóró kapcsaihoz érintesz egy pillanatra akkor helyes bekötés esetén a membrán kifelé mozdul. Értelem szerűen a befelé mozdulás a rossz polaritást mutatja. Középsugárzók esetében 9V-os elemmel csináld mert a ceruza nem tudja rendesen megmozdítani. Amúgy tényleg lehet hallani ha rossz a bekötés mert a basszus hangok középről oldalra kerülnek és ez középről hallgatva elég fura hangzást ad.
2023. jan. 29. 03:52
 8/16 VZ2 ***** válasza:
86%
"Ha nincs kókány, a vezetékelési rajzból máris adott a polaritás." <- Az ilyen nagyon okos mondatok tényleg sokat segítenek a kérdezőnek. Gratulálok a hatalamas tudásodhoz!
2023. jan. 29. 04:43
 9/16 Szirty ***** válasza:
20%

"Cseszheti a vezetékezési rajzot, ha a szaki jóvanazúgy-módszerrel felcsereberélte a nyomvonalon a kábelszíneket, ha darabokból rakta össze :D"

Az áramot nem érdekli a vezeték színe ami vezeti. :)

A kapcsolási rajz úgy is használható (csak hát nehezebben) ha a rajta feltüntetett színek nem stimmelnek, hiszen a rajz azt mutatja mi mivel hogyan van összekötve.

2023. jan. 29. 08:13
 10/16 Szirty ***** válasza:
72%

"+/- jelölés nem is lesz rajta a vezetékeken, mert a hang az váltakozó feszültség (és áram)"

Szerintem azt írta hogy a hangszórón nincs +/- jelölés.

A polaritást nem azért tüntetik fel a hangszórón mert egyenárammal működik, hanem azért hogy elsőre is fázishelyesen tudd bekötni mindenféle méricskélés és tesztelés nélkül.

2023. jan. 29. 08:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!