Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Erősebb az erősítő a hangfalná...

Erősebb az erősítő a hangfalnál. Gond ez?

Figyelt kérdés
Egy Yamaha As 201 erősítőm van. Jensen 4 ohmos hangfalakkal. A hangfalak 2x75 wattosak, az erősítő 4 ohmon 165watt. Nagy gond a 15 Watt eltérés? Nem szoktam max hangerőn hallgatni semmit.
2022. márc. 21. 22:03
 1/3 anonim ***** válasza:
Az erősítő leírása szerint 4 ohmon a 165 W, az a dinamikus teljesítménye, máshol ezt maximális vagy zenei teljesítménynek nevezik. A folyamatos, más néven szinuszos teljesítmény csak 8 ohmra van megadva, az 100 W. Arányosan átszámolva ez 4 ohmon 132 W lenne. Azt nem tudni, hogy a hangfalaknál milyen teljesítmény a 2×75 W. Folyamatos szinuszos teljesítmény, vagy a maximálisnak nevezett zenei teljesítmény? Ha a hangszórók folyamatosan 2×75 W szinuszos teljesítményt elviselnek, akkor elvileg rendben van. Ha jól értelmezem, hogy egy hangfal 2×75 W, vagyis összesen 150 W-os.
2022. márc. 21. 23:17
 2/3 Szirty ***** válasza:

Általában nem jó az ilyen összeállítás.

"Nem szoktam max hangerőn hallgatni semmit"

Majd fogod. Egy kis bulika, szilveszter, kölcsön adás egy napra, stb.

Általában összejön az hogy leégjen a hangszóró tekercselése...

2022. márc. 22. 10:02
 3/3 anonim ***** válasza:

1-es vagyok, igaz, amit Szirty írt. Ha nem is szoktad maximális hangerőn használni, bármikor előfordulhat, hogy véletlenül te, esetleg valaki más feltekeri a hangerőszabályzót maximumra vagy a bemenetre a szokásosnál nagyobb jel kerül. Ezek miatt a hangszóróra a megengedettnél nagyobb teljesítmény kerülhet. Nem feltétlenül megy tönkre, de, ha a hangszóróra a megengedettnél nagyobb teljesítményt adsz, akkor ennek már nagy esélye van. Leéghet a lengőtekercs, kiszakadhat a membrán.

Ha a hangfalra adható szinuszos teljesítmény 150 W, az erősítőből kivehető legnagyobb szinuszos teljesítmény 132 W az még épphogy elmehet.

Ha a hangfalra adható zenei teljesítmény 150 W, az erősítőből kivehető legnagyobb zenei teljesítmény 165 W az már nem jó párosítás.

Erre egy példa. Régen volt nálam egy pár autóhangszóró, amire az volt írva, hogy a teljesítménye 60 W. Kipróbáltam hanggenerátorral 100 Hz-cel, de óvatosságból csak 6 W-ot adtam rá. Mindkettőnél a lengőtekercs menetei pillanatok alatt leváltak a csévetestről. Ezek után csak maga a lengőtekercs mozgott, a membránt már nem mozgatta, „szép” zizegő hangja volt. Aztán mehettek a kukába.

2022. márc. 22. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!