TV képernyőn sötét sáv?

Figyelt kérdés

Hali! Van egy régebbi Samsung lapos tv-nk. Nemrégiben észrevettük, h felül úgy elkezdett a fény villódzni a képernyőn. Nemrég 2napig vidéken voltunk és mire vissza jöttünk addigra a tvnek a legtetejének kontrasztja a felső sávban sokkal sötétebb lett. Nem tudom jól leírni. Ez a tv egy negyede kb. 10 éves a tv.

Tudom, hogy nehéz így de valakinek ötlete, hogy mi lehet a baja és h ez javítható esetleg?

Köszi előre is.

2022. márc. 12. 14:19
 1/5 anonim ***** válasza:

Üdv!

Azért annál hogy SAMSUNG, fogalmazhattál volna pontosabban is. Valószínűleg a háttérvilágítás nyekkent meg azon a helyen. Ez lehet tönkrement CCFL cső miatt (ebben az esetben nem kell nagy szakértelem), esetleg valahol meggyengült a nagyfeszültségű vonalak szigetelése. De ami még esélyes, az a cső meghajtását szolgáló úgynevezett inverter rész. Ez az egység részleges vagy teljes (nem tudni, hogy 1 központi, vagy több ekvivalens egység van-e egymás mellett) meghibásodásából eredhet.

Ennek javítása lehet macerás, legtöbb vállalkozó jellemzően csak próbálkozás alapján cserélget benne alkatrészt. Aztán vagy nyer, vagy nem. Bár érthető ez a mentalitás is, mert az idő az pénz. 40 ezret meg szerintem nem sokan fizetnének egy 10 éves TV javításáért.

Ha nem kapni hozzá olcsón csere-modult, akkor pedig rámondják hogy javíthatatlan (valójában ők nem értenek hozzá kellő mélységben, ritkább esetben nem beszerezhető egy-egy speciális alkatrész.)

2022. márc. 12. 14:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Uhhh nagyon köszi az infót. Sajnos nem az én tv-m csak annyit tudtam h mi a márka :/

Megy a zöld neked 1-es!

2022. márc. 12. 14:53
 3/5 anonim ***** válasza:
Egy fotó sokat segítene. A típusról és a képernyőről is.
2022. márc. 12. 15:03
 4/5 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen kérdező. Örülök ha felpontozol. Nagyon sokan lehuznak, gondolom látod is az értékelésemen
2022. márc. 12. 16:30
 5/5 Salx Narval ***** válasza:
Talán nem akkora a baj mivel csak a felső rész sötétedett el. Valószínűleg csak a felső sort kell cserélni. Ha központi áramforrása lenne akkor a teljes képernyő elsötétedett volna függetlenül a csövek állapotától. Amúgy jól gyanítja az első válaszadó ez háttérvilágítási problélma. Ha egy erős zseblámpával rávilágítanak közelről a sötét sávra akkor kép is felsejlik valószínűleg.
2022. márc. 13. 07:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!