Autóhangszóró leszabályzás?
Létezik olyan leszabályozó egység hanszóróhoz, amivel egy 2 utas hangszoró a mély hangokat nem erölködi ki magából?
Csak a magasat és mélyközepet.
Így nagy hangerőn nem torzítana.
Mély hangra pedig van nekem beépítve hangfal.
"Unipoláris elektrolitkondenzátor is lehetne, de azt sem egyszerű szerezni."
Kb: 3mp alatt találtam meg....
És ezt a hangváltót hogy kell bekötni?!
A hangszórók elé csak beforrasztom a hangszórókábel pozitív és negatív vonalára a két csápját és ennyi?
Úgy már le van választva róla a mély?
Nem a hangszóró két kivezetésére, vagyis nem a hangszóróval párhuzamosan kell kötni. A hangszóróval sorosan kell kapcsolni, a hangszóró pozitívval jelölt kivezetéséhez kötöd a kondenzátor egyik kivezetését, a kondenzátor másik kivezetésére és a hangszóró negatívval jelölt kivezetésére kötöd az eredeti vezetékeket.
A kondenzátor kapacitása: C=1/2·π·f·Zh
f: az a frekvencia, amely alatt csökkenteni szeretnéd a mélyhangokat
Zh: hangszóró impedanciája
Például Zh=8 Ω és f=100 Hz esetén: C=1/2·π·100·8=200 µF
Ezen a frekvencián 3 dB-el csökken a hangszóróra jutó feszültség, majd ez alatt 6 dB/oktáv meredekséggel csökken tovább. Vagyis a mélyhangok továbbra is jelen lesznek a hangszórón, csak csökkenő frekvenciával egyre kisebb teljesítménnyel. A kondenzátor kapacitását nem kell nagy pontossággal betartani, 200 µF helyett megfelel a szokásos 220 µF is. Ha elektrolitkondenzátort használsz, akkor kettőt sorosan kell kapcsolni. A soros kapcsolás miatt kétszeres kapacitás kell. A példa szerint a gyakoribb szabványos sorozatból vagy 2 db 330 µF (eredő 165 µF), vagy 2 db 470 µF (eredő 235 µF) jöhet szóba. Jobb, ha egy „normál” (nem elektrolit) kondenzátort alkalmazol, ilyeneket leginkább „motorindító kondenzátor” néven találsz.
Jó... így már értem a beszerelést, köszi!
Amit belinkeltek kondit, az jó lenne akkor ?!
Vagy leírjam a hangszórók típusait inkább és az alapján kellene keresni valamilyet?
10 cm-es fért bele gyárilag.
Viszont én építettem be a két első ülés alá hangfalakat, amik szép mély hangokat adnak önmagukban.
Viszont ezek a kis hangszórók nem bírják a mélyet és hamar torzítanak.
Ezért lenne jó a kondi, amit mondtatok
A két első hangszóró típusa:
JVC cs-j420x
--10 cm-es 2-utas koax hangszóró pár
--Maximális teljesítmény: 210W
--Folyamatos teljesítmény: 21W
--Frekvencia tartomány: 45 - 22.000Hz
--Érzékenység: 90dB
--Membrán anyaga: Mica Cone (mélysugárzó)
--Poly-Ether Imide Dome (magassgárzó)
A két hátsó hangszóró típusa:
M.N.C Ninja 10 cm
--Impedancia: 4 ohm
--Teljesítmény: 90 W
--Frekvencia: 80 Hz - 20 kHz
--Mágnes méret: 4 oz
Rendeltem 4 darab ilyet.
De ennek most melyik a negatív és pozitív oldala. Mert nincs rajta se áramlási nyíl semmi. Nem szeretném ha eldurranna szerencsétlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!