Az alábbi TV-k milyen minőséget képviselnek, mit lehet tőlük várni TV műsorok és internetről letöltött vagy online elérhető videók és filmek nézése terén?
Egy öreg monstrumot cserélnénk le. Olyan helyiségbe kerülne, ahol kb. 4 m távolságról néznénk.
Azt tudom, hogy a TV műsorok zöme egykét kivételtől eltekintve HD vagy gyengébb felbontásban készül. Ebből gondolom, hogy csak TV-zésre egy HD vagy FHD felbontású TV is elégséges lenne. Megfelelő csatlakozókkal. Feltételezem az internetről letöltve vagy online (YouTube, Netflix) nézhető filmekhez meg minimum FHD vagy magasabb felbontású készülékek lennének ideálisak.
Belinkelek néhány készüléket. Főként a márkákkal és műszaki tartalmukkal kapcsolatos összehasonlító véleményetekre lennék kíváncsi. Illetve az is érdekelne, hogy egy kisebb szobába, max. 4 méterről történő nézésre milyen képernyőméretet ajánlanátok.
Ha bármelyikkel van saját tapasztalatotok, érdekelne a véleményetek. Ahogyan az is, ha esetleg más -hasonló árkategóriában lévő- készüléket ajánlanátok.
Köszönet Mindenkinek, akinek volt türelme és ideje végigolvasni a fentieket és esetleg rákattintott a belinkelt készülékekre.
Köszönöm szépen az információkat.
Közben megmértem, és ha teljesen szemben ülünk a TV-vel, akkor csak 3 m a távolság. De gondolom nem igazán számít ezeknél a modernebb lapos TV-knél, hogy 3 vagy 4 m.
Már hogy a fenébe ne számítana, hogy 3 vagy 4 méterről nézel ugyanakkora tévét? Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyire modern, vagy lapos-e a tévé. Ez egyszerű geometria. Minél messzebbről nézel bármilyen tárgyat, annál kisebbnek fogod látni. Minél közelebb vagy hozzá, annál nagyobb. Kellően közel tartva a szemed elé a kisujjad is eltakarja az egész tévét.
Én laptoppal az ölemben szoktam videózni és így nagyobbnak látom a monitorom, mint a tévét 3 méter távolságról. Egyedül nem is nagyon használom a tévét, mert ott a laptop. Tévét csak többen együtt nézünk.
Sőt, karnyújtásnyira tartva még a telefonom képernyőjét is nagyobbnak látom, mint a tévét 3 méterről.
Minél nagyobb távolságról nézed, annál nagyobb képernyőre van szükséged, hogy ugyanakkorának lásd. Persze, ha jobb a szemed, akkor jobban látod távolabbról kisebb méretben is, de a család többi tagjának nem biztos, hogy egyformán jó a szeme.
Az SD, HD, UHD felbontás egy másik történet. Az arról szól, hogy a képernyő felületén mennyire sok képpont van, vagyis mennyire részlet gazdag a kép.
Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha nagy méretű tévét közelről nézel, mert akkor a kevesebb képpont nagyobb méretű lesz, zavaróan részlet hiányosnak érezheted a képet. Ha nagyobb a felbontás, több a képpont és szebb, részletgazdag a kép - persze csak, ha az adás is jobb minőségű. Ha nincs elég jó minőségű videód hozzá, akkor nem mész sokra a nagyobb felbontású tévével.
Igazad van. Amit a távolságról (3 vagy 4 m) írtam, azt inkább csak magamnak jegyzetem meg, mert ahhoz képest, hogy most egy ~50cm átmérőjű öreg csöves TV-t nézünk, ahhoz képest az általam linkelt lapos TV-k mindegyike élvezhetőbb látványt fog nyújtani.
Ezek mind 80 cm-esek vagy nagyobb átmérőjűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!