Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hifi hangereje minimumon is...

Hifi hangereje minimumon is túl hangos. Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés

SONY CMT-E301 mini hifi (cd,kazi,FM - a rádiót szeretném rajta használni).

Se a mikrokapcsolós potival, se a távirányítóval nem akar halkan szólni, 1-es szinten is olyan hangos, mintha közel maxon lenne. A dobozhangfalak a sajátjai, 2db 4Ω.

Az lehet, hogy a hangfalhoz menő audio vezeték túl rövid? Nincs rajta a szokásos 10-20m, max 1-1m megy a 2 hangfalhoz. Egyébre nem tudok gondolni, mert látszólag nincs más baja. A menüben nincs "service mode", sem pedig "volume offset" csak equalizer, az is csak preset. Mit tehetek, hogy halkan is szóljon? Kényelmetlenül hangos. 20 éve még jó volt, eddig a padláson ült egy dobozban - most előszedtem, de nem lehet lehalkítani :(

2021. aug. 21. 09:40
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

"Az lehet, hogy a hangfalhoz menő audio vezeték túl rövid?"

Nem.

"Mit tehetek, hogy halkan is szóljon?"

A kérdés alapjánnem sok fantáziát látok benne.

2021. aug. 21. 09:50
 2/10 A kérdező kommentje:
Annyi még, hogy az audio vezeték végeire crimpeltem érvéghüvelyt, de nem tűnik logikusnak, hogy attól lenne baja...
2021. aug. 21. 10:02
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A leírtak alapján a hangerőszabályzó potival van valami baj.

Nézesd meg szervizben.

Úgy érzem nem igazán értesz hozzá, ezért házi barkács dolgot nem ajánlok.

2021. aug. 21. 10:18
 4/10 A kérdező kommentje:
A hangerő nem valódi potenciométer,csak egy tekerő alakú mikrokapcsoló: jobbra 1 klikk, balra 1 klikk. A hangerőt a távirányítóval is lehet szabályozni, de még azzal is hangos az 1 pálcikányi legkisebb fokozat :(
2021. aug. 21. 13:00
 5/10 anonim ***** válasza:
Ez az úgynevezett digitális poti is hasonlóan működik, mint a mezei mechanikus potik. Ez a digitális poti tulajdonképp a hifin belül van, és a nagy kerek mikrokapcsolos potival vezérled. Egy-egy klikk a mikro kapcsolón = egy-egy fokozat a digitális potin. Szóval a leírtak alapján nagyon is valószínű, hogy ez a digitális poti hibásodott meg, nem kapcsol másik fokozatba. Ennyi így látatlanul.
2021. aug. 28. 16:35
 6/10 A kérdező kommentje:

Ezt nem tudtam.

Viszont akkor a visszajelzőn miért mennek a hangerőfokozatok szépen sorban, ha kapcsolom? Egészen fel, meg egészen vissza, ...5-4-3-2-1 (itt még nagyon hangos, kb mint a porszívóm), és 0-ra meg teljesen elhallgat...

2021. aug. 28. 21:01
 7/10 anonim ***** válasza:

Hát így innen nem tudom megmondani miként van megoldva a dolog, de ha jól gondolom, azt ugye érzékeli a hifi, hogy tekered a potit, illetve nyomkodod a távirányítón a hangerő gombot és ezt továbbítja is a digitális poti felé, csak aztán a digitális poti nem végzi a feladatát, annak kellene szabályozni az erősítőbe érkező jelszintet. A kijelzőért másik elektronika felel, tényleg nem tudom hogy vannak kitalálva az ehhez hasonló hifi rendszerek, a lényeg, h a hifid csak annyit képes érzékelni, hogy te tekered a mikro-kapcsolokat, vagy nyomkodod a gombokat, viszont azt már nem tudja érzékelni, hogy a jelszint szabályozás valóban megtörténik-e.

Nullára tekerve valószínűleg teljesen megszakad a jelátvitel, szóval a nulla hangerő valószínűleg nem a digitális potin keresztül "megy"

Végülis most a hangerő szintje így is változik valamennyire ahogy szabályozod, csak nem halkul le teljesen?

2021. aug. 28. 21:47
 8/10 A kérdező kommentje:
Így van - olyan, mintha valahogy hiányozna az alsó 50% a hangerőfokozatok közül. A fiataloknak ez biztos nem lenne probléma, de én szeretnék halkan is zenét/rádiót hallgatni, éjjelente akár 2-es meg 1-es fokozaton is, ami jelenleg lehetetlen :(
2021. aug. 28. 22:17
 9/10 anonim ***** válasza:

Értelek. Hát így szinte biztos, hogy az a digitális poti hibásodott meg. Csupán az a kérdés, hogy mitől, ugyanis nem lenne szabad csak úgy, főleg álltában, valahonnan kaphatott egy erős áramot. Bár, ha működik minden a hifiben ezen kívül, nem hiszem, hogy a készülékben van gond. Mindenesetre érdekes.

A lényeg, hogy egy átlag elektrós meg tudja javítani, ez a digitális poti egy kis integrált chip, keresni kell megfelelő cserealkatrészt és ki kell cserélni. Ha tényleg csak ennyi a baja, filléres javítás.

2021. aug. 28. 22:42
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem kár beszéltetnünk egymást, értelme semmi.

Mi nem tudjuk megcsinálni neked, te sem tudod.

Marad a szerviz, vagy egy másik készülék, a jófogáson 5-10 ezerért beszerezhető.

2021. aug. 28. 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!