Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mennyire veszélyes a hangfal...

Mennyire veszélyes a hangfal kábeléhez érni, mekkora áram van bennük?

Figyelt kérdés
Úgy aktív, mint passzív érdekel, eredetileg otthoni berendezés és arra is kíváncsi vagyok, hogy az autó és a PA rendszerekénél mekkora az áram.
2021. aug. 5. 18:27
 1/8 Vortrex ***** válasza:
0%
nem veszélyes, néha sok de feszültség alig
2021. aug. 5. 18:36
 2/8 Szirty ***** válasza:
68%

Milyen kábeléhez érni?

Azt észrevetted már, hogy ezeken a vezetékeken szigetelés van?

Hozzáérhetsz, veszélytelen.

2021. aug. 5. 18:55
 3/8 anonim ***** válasza:

Némi utána gondolás után lehet, meg se kérdezted volna.

Vannak kételyeid, hogy megfoghatsz-e egy hálózati hosszabbítót?

Pedig abban van életveszélyes feszültség és áram is folyhat rendesen.

Nem fejtegetem tovább a gondolatmenetem...

2021. aug. 5. 19:37
 4/8 A kérdező kommentje:
Azokra a drótokra gondoltam, amivel vagy összekötöm az erősítőt a passzívval, vagy az aktívat a passzívval. Azoknak általában le van faragva a végük és nincs szigetelés rajtuk.
2021. aug. 5. 21:00
 5/8 A kérdező kommentje:
Mármint pont a végükön nincs szigetelés...vagy ha valahol a közepe felé megsérült a szigetelés és én pont ott fogom meg...
2021. aug. 5. 21:02
 6/8 anonim ***** válasza:

Elöljáróban: semmi bajod nem lesz ha megfogod.

Egyébként: bármi ilyesmi rendszert dugdosol, vezetékelsz össze bekapcsolva van bármelyik egység is?

Azért nem egy fejhallgató jack bedugásáról beszélek.

Van esély rá ebben az esetben, hogy valamelyik megrokkan.

Nem érzed, hogy nem kéne így lennie?

2021. aug. 5. 21:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Kérdező, nézz utána az ohm törvénynek, és ami abból származtatható.

Ha tudod az erősítő teljesítményét és kimenő impedanciáját ( az "ohm" érték ), akkor ki tudod számolni, max hangerőn az hány voltot jelent.

Például 50W 8 ohm esetén ez 20V.

A PA más téma, ott a névleges feszültség 100V. Az, ha meg van hajtva, rendesen meg tud csípni, érezni fogod.

Autórádióknál, mindenféle extra belsőtápos végfok nélkül maximum az a feszültség jelenhet meg a végfok kimenetén, ami tápfeszültségként bemegy. Úgy szokták kivenni az elérhető maximális teljesítményt, hogy a hangszóró egyik pontja sincs testre kötve, hanem mindkét vége egy végfokozat kimenetére van kötve, amelyek egymással ellenfázisban dolgoznak, ezt nevezik híd kapcsolású végfoknak. Ilyenkor a kimenő feszültség csúcsértéke + és - irányban is a tápfeszültségnek felel meg. AMi járó motornál 14,4 volt körül van, tételezzük fel hogy 14 volt ki is jut. Ez a csúcsérték, szinuszos jellel meghajtva az effektív értéke ennek a gyökketted része lesz, azaz 10V. 4 ohmos hangszórón ez elméletileg 2,5 ampert hajt keresztül, ami 10 volton 25 watt teljesítményt eredményez. Bármilyen egyszerűbb autórádió, ami 4 ohmon csatornánként ennél többet ad meg teljesítménynek, az hazudik.

2021. aug. 6. 00:29
 8/8 anonim ***** válasza:
59%

„eredetileg otthoni berendezés és arra is kíváncsi vagyok, hogy az autó és a PA rendszerekénél mekkora az áram.”

Attól függ mekkora az erősítő teljesítménye és a hangszóró impedanciája.

U=√(P·Zh)

I=√(P/Zh)

Például egy 200 W-os erősítő 8 Ω terhelésen:

U=√(200·8)=40 V

I=√(200/8)=5 A

De, ha nincs teljesen kivezérelve, akkor kisebb. Egyébként valóban ezek szigeteltek, akkor mitől rázna meg?

„le van faragva a végük és nincs szigetelés rajtuk.” Enélkül hogyan érintkeznének? A végeit pedig legfeljebb bekötéskor fogod meg, ezt viszont kikapcsolt helyzetben kellene elvégezni.

2021. aug. 6. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!