Mi lehet a kazettáimmal?

Figyelt kérdés

Rájuktaláltam a pincében, és gondoltam belehallgatok, mert már utoljára 2 éve vettem elő őket. Mind a tartójukban voltak, és egy cipősdobozban volt az összes, beleteszem a lejátszóba, erre a zene teljesen sistergős, és olyan, mintha állítgatnám gyorsan a hangmagasságot le-fel. A legtöbb ilyen volt, 23db-ból 7db volt hallgatható, a többin csak a ritmust és a mély hangokat hallottam, a többi hangszín elvolt mosódva. A kazetták Sony, Maxell illetve TDK márkájúak, köztük néhány eredeti kazettával, és egyikre sem lett új felvétel rögzítve.

Pedig 2 évvel ezelőtt egyiknek sem volt baja(2 kicsit sistergett, de alig észrevehető), és ugyanúgy tároltam, se víz, se hideg, se forróság nem érte őket.

Szóval mitől mehettek tönkre?

2021. júl. 21. 19:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

"Mágnes szerintem nem lehet, mert a cipősdoboz egy szekrényben volt, amiben CD-k, pár darab régi notebook, és egy DVD lejátszó volt, semmi több."

Elég ha a villámhárító a közelben van levezetve, és kapott egy combosabb villámot.

2021. júl. 21. 20:35
 12/18 A kérdező kommentje:

Villám? 🤔🤔🤔 Az lehet... Volt egy pár vihar mostanában.

Esetleg ha géphez kötnék egy kazettát, és átmásolnám, akkor sem lenne jobb a hang, igaz?

Vagy még annyit tudok tenni, hogy megpróbálom kideríteni a rajtuk lévő zenék címét, és újra kimásolom új kazettára. Vaagy a régi kazettákra veszem fel ugyanazokat a számokat.

2021. júl. 21. 21:54
 13/18 A kérdező kommentje:
És azt megkérdezhetném, hogy mitől van az, hogy 2 CD-n felpattogott az írható felülete? Szintén ugyanott voltak tárolva a saját tartócskájukban.
2021. júl. 21. 21:56
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is volt hasonló, 1991-ben Agfa kazettákra felvett beszélgetések jelszintje jelentősen csökkent. Érdekes módon nem egyforma mértékben. A szobában voltak, semmilyen káros hatás nem érte őket. Valószínűleg a szalagok lemágneseződése az oka. Annak idején lejátszáskor a kivezérlésjelző átlagosan 0 dB körüli értéket mutatott. Most a legrosszabb felvételnél –15…–10 dB volt. Át lehet másolni, számítógépre, de a szalagon levő eleve rossz minőségű felvétel ettől nem javul meg.
2021. júl. 22. 16:06
 15/18 anonim ***** válasza:

Az írható optikai médiák élettartama véges.

Tipustól, alapanyagtól és minőségtől függően 5 és 100 év között szokták elhelyezni a várható élettartamukat.

Egy átlagos CD-R lemez várható élettartama kb. 10 év!

Ezen a nem megfelelő tárolási körülmények (hőmérséklet, hőmérséklet-ingadozás, páratartalom, hő- és napsugárzás, fizikai erőhatások) tovább tudnak rontani.

2021. júl. 22. 16:44
 16/18 anonim ***** válasza:
azért a kazikat ne dobd ki, ha el is engeded őket, új felvételre még használhatók
2021. júl. 22. 20:15
 17/18 A kérdező kommentje:

Erre is gondoltam, hogy újra rájuk veszem, amik rajta voltak.

2021. júl. 22. 20:25
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
De azt is vedd figyelembe, hogy lehet, hogy a szalag a pince párájától tapad, és koszt visz fel a fejekre, ami folyamatos minőség romlást okoz a felvétel közben.
2021. júl. 23. 00:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!