Ez az erősítő-hangfal összeállítás megfelelő?
TPA3110 alapú erősítőm van, aminek az outputja 2x15W 8 Ohmon. Erre a hangszóróra gondoltam: [link]
Ez 10W RMS, 15W maxot tud, 8 ohmon, 80-20kHz. Szerintetek megfelelő lenne? Vagy a másik: [link]
Terhelhetőség uaz., csak 75-18kHz. Melyik jobb választás?
Én csak felhasználó vagyok, nem építek, de két gondolat hozzá. Egyrészt, hogy tapasztalataim szerint jó, ha van a hangszóróban egy kis "tartalék". Azaz én nagyobb terhelhetőségűt választanék, azaz ha az erősítő 15W RMS, akkor 30W körülit. A pontos matekot majd valaki beírja :)
A másik gondolat, hogy bagóért eléfhetők használtan jó hangfalak még a nyolcvanas évekből is. Ez mérnökileg még az az időszak, amikor a gyártók minőségi versenyben voltak, és termékfejlesztés-gyártás nem az alacsony bekerülési költségre és a tömeges gyártásra volt kihegyezve. Jobb volt a terv, jobb anyagokat használtak és jobb volt a minőségbiztosítás. Ha a hangzás minősége ebben a projektben neked szempont, akkor esetleg érdemes megfontolnod ezt. Nyilván ha pl. egy edzőterembe építesz valamit, akkor ez nem fontos, de otthoni CD-, vagy más jó minőségű forrás hallgatásnál már igen.
Kedves #2, köszi a szempontot, jogos. Arra emlékszel még, hogy hány wattos hangfalak voltak?
Kedves #3, köszi a megerősítést, legalább 20W-os hangfalat fogok nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!