Egy élő (online) rádióműsor mennyit késik a valósághoz képest? (több lent)
Miért van az, hogy amikor online rádióműsort hallgatok élőben és kikapcsolom a wifit, még legalább 1 percig (lemértem, egyszer 68msp volt) hallom a műsort? Ennyit késne az adás a valósághoz képest? Mármint, mivel élő, előre nem töltődhet be (szóval nem lehet az, mint amikor youtube-on wifi kikapcsolása után még egy darabig tudom nézni a videót). A rádióhoz sajnos nem tudom hasonlítani, mert csak interneten szoktam hallgatni, de gondolom, hogy inkább csak itt van ekkora késés.
Köszönöm előre is a választ! :)
"mivel élő, előre nem töltődhet be"
De igen, pufferelődik, mint általában a stream-ek. A késés függ az adó oldali késéstől (jó esetben csak 1-2 mp) és a vevő oldali puffermérettől, feldolgozási sebességtől.
A számtech kategóriában biztos lesznek tapasztalt streamerek.
„Az analóg rádióban nincs késés.”
A rádióhullámok terjedési sebessége nem végtelen, valamekkora késés az analóg rádióadás esetén is van. Nagy távolságok esetén már több másodperc is lehet. A tűzijátéknál nem vehető észre, mert közel van az adó, a késés igen kicsi.
AHa... több másodperc. A fény és a rádióhullámok másodpercenként 300 000 km-t tesznek meg. A föld kerülete kb 40.000 km. A két legtávolabbi pont egymástól nem lehet messzebb 20.000 km-nél.
Akárhogy számolom, nem jön ki több 0,07 másodpercnél, de ha hozzáadjuk a hosszúhullám felsőlégkör és talaj közti oda-vissza verődését, akkor sem tud több lenni 0,1 másodpercnél.
8#
Igazad van, egy 1000-es szorzóval elszámoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!